Lavrov: Rusija podržava svaki sporazum koji dobrovoljno postignu Beograd i Priština

Sergej Lavrov
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Rusija podržava svaki sporazum koji dobrovoljno postignu Beograd i Priština, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Mi ćemo, naravno, kao što je predsednik Vladimir Putin više puta rekao, čvrsto podržavati Srbiju u koracima za koje smatra da je neophodno da preduzme u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i podržaćemo sve sporazume dobrovoljno postignute između Beograda i Prištine", rekao je Lavrov na pres konferenciji.

On je ukazao na neophodnost realizacije već postignutih sporazuma i podsetio da je 2013. godine, uz posredovanje EU, postignut sporazum Beograda i Prištine o stvaranju Zajednice srpskih opština.

"Evropska unija je u tom trenutku bila veoma ponosna na ovo dostignuće, mi smo to takođe pozdravili, u suštini, to je bio važan korak", rekao je Lavrov.

On je istakao da je sedam godina prošlo a da u tom pogledu ništa nije učinjeno i da Moskva na to podseća.

"Nadamo se da naše kolege iz Evropske unije neće zaboraviti da je njihovim posredovanjem postignuto nešto što vlasti u Prištini potpuno ignorišu", istakao je Lavrov.

On je dodao i da je u pogledu toga šta je dodato dokumentima, koji su potpisani u Vašingtonu, naročito toga što se tiče problematike rešavanja situacije na Bliskom istoku, stav Rusije veoma jednostavan.

“Kao i u slučaju Rezolucije 1244 SB UN, koju svi treba da poštuju i da ispunjavaju, zalažemo se za to da svi poštuju i ispunjavaju Rezolucije SB UN o rešavanju arapsko-izraelskog sukoba, problema Palestine. Kada se pokušava da se dodaju takva pitanja, koja nemaju veze s problemima između Beograda i Prištine, naravno, ne možemo a da ne sumnjamo u iskrenost i savesnost posrednika koji predlažu odgovarajuće usluge,” rekao je Lavrov.

On je naglasio i da je siguran da i strane odlično razumeju čitavu zamisao takvih ideja.

Ja
14. Septembar 2020.
To je najbolje i najiskrenije da se pomazu sve te zemlje sveta koji imaju probleme i da se vec jednom prekine rat to bih zeljela sa sehen i dusom da se vec jednom u celom svetu resi taj problem celom os sveg srca mir u celom svetu !!!
Ja
14. Septembar 2020.
I to mi je najveca i najiskrenija zelja da u celom svetu bude mira ! I da nikad i nikad nebude vise rata
Ja
14. Septembar 2020.
Sta je najbolje u svetu nego mir molimo vas reiste sve probleme da nikada nebude vise rata ì da ta deca znaju sta je radost ,da imaju nadu ,da nemaju straha da zive u miru da imaju slobode,ljubav a ne mrznja zivot je kratak ne mora niko vise ponistiti neduzne ljude i duse radujte se zivotom i neka znaju deca da pravda i nada postoje i da se uvek i zauvek deca vole sve jedno gde su a ne da mrze da postuju jednog drugoga to bih zeljela svima u svetu molicu se Bogu za ceo svet da bude mir!