Lavrov: Savet bezbednosti UN raspravljaće o riziku da Ukrajina upotrebi „prljavu bombu“

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće danas ili sutra o riziku da Ukrajina upotrebi takozvanu „prljavu bombu“, izjavio je danas u Moskvi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi Danas.

On je istakao da Rusija ima pouzdane dokaze da Ukrajina možda planira provokacije koje uključuju upotrebu prljave bombe, preneo je Tass.

„Detaljne informacije koje ukazuju na institucije koje bi mogle biti angažovane u tu svrhu preneo je ministar odbrane Sergej Šojgu u telefonskim razgovorima sa svojim kolegama iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Turske, a planirani su još neki kontakti“, kazao je Lavrov.

Lavrov je istakao da su neozbiljna i neosnovana poricanja zapadnih kolega, koje tvrde da su to laži i da Rusija planira da uradi nešto slično, kako bi posle okrivila Ukrajinu.

„Neki od naših partnera su, međutim, predložili raspravu na profesionalnom vojnom nivou o informacijama koje imamo i to je pristup koji smo podržali“, rekao je Lavrov.

Šojgu je u nedelju u razgovorima sa ministrima odbrane Velike Britanije, Francuske i Turske i preneo im zabrinutost zbog informacija da je moguće da Ukrajina upotrebu prljavu bombu, a o tome je u petak, pa ponovo u subotu, razgovarao i sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da saveznici odbacuju navode Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi "prljavu bombu" na sopstvenoj teritoriji.

On je rekao da je upravo o tome razgovarao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i njegovim britanskim kolegom Benom Volasom, preneo je Rojters.

"NATO saveznici odbacuju navode. Rusija to ne sme da koristi kao izgovor za eskalaciju", istakao je Stoltenberg.