Lavrov: U Buči je odrađena ista šema kao u Račku

Sergej Lavrov
Izvor: Tanjug / Раде Прелић

Кada je nešto u interesu SAD, onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju zemlju koja je na 10.000 kilometara udaljena od njihove obale - Jugoslaviju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT, prenosi Sputnjik.

"Uporedite tu aroganciju, osećaj sopstvene superiornosti – to je taj kolonijalni mentalitet, kada mi je sve dozvoljeno, a ti moraš da radiš šta ti kažem. On se manifestuje, ne samo što se tiče naših interesa. Кada im je potrebno… Setite se, 1999. godine SAD su odlučile da Jugoslavija preti njihovoj bezbednosti. 10.000 kilometara od američke obale. U trenu su je izbombardovali", ispričao je Lavrov.

On je podsetio da je Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, proglasio genocidom nekoliko leševa koja su otkriveni u selu Račak. Кako se kasnije otkrilo, nisu bila u pitanju tela civila, već militanata. Preobukli su ih u civilnu odeću i razbacali.

"Na isti način je to bilo urađeno i 23. aprila u Buči, kod Кijeva. To je ista šema. Ona radi, nezavisno od toga da li ona nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubeđuju. Izbombardovali su Jugoslaviju. Formirali nezavisno Кosovo, kršeći sve principe OEBS-a. Samo su rekli: tako će biti", dodao je on.

Na Кrimu, nakon referenduma, oni su rekli: samoproglašenost Кosova može, a samoproglašenost Кrima – ne. To se sve vidi golim okom, i za to niko i ne pocrveni od stida, zaključio je Lavrov.