Lazanski: Rusi su Srbiji dali tenkove kakve nema niko na Balkanu, štite i od neutronske bombe

tenk  T-72B1 MS
Izvor: Tanjug

Modernizovani tenkovi T-72B1 MS, koje je Vojska Srbija dobila od Rusije, najverovatnije imaju antineutronski oklop, što ih čini trenutno najboljim tenkovima na Balkanu, kaže ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, prenosi Sputnjik.

Komentarišući vest da je Ruska Federacija isporučila Srbiji ukupno 30 tenkova T-72, poznatih i pod nazivom „beli orao“, i 30 oklopnih borbenih vozila BRDM-2, čija se vrednost procenjuje na oko 70 miliona dolara, Lazanski ocenjuje da će to značajno ojačati Vojsku Srbije.

„Oklopne automobile BRDM-2 mi smo i ranije imali u sastavu JNA, ali ovi su dodatno oklopljeni sa novim nišanskim osmatračkim spravama, puno su pokretniji, motor im je jači, noviji. Dakle, oni su amfibijskih osobina, tako da je to bitno pojačanje za Vojsku Srbije, a o tenkovima i da ne govorim“, rekao je ambasador za Sputnjik.

Ambasador napominje da je modernizovana verzija tenka T-72, koju je Srbija dobila od Rusije, moderniji tenk od osnovne verzije M-84, koji je jugoslovenski proizvod.

„To je osetno ojačanje oklopnih jedinica Vojske Srbije i ono što je zanimljivo za taj tenk T-72 je da on, pretpostavljam, osim aktivno-reaktivnog oklopa u svom sendvič oklopu ima i antineutronski oklop, antineutronsku zaštitu. U vremenu kad je nastajao taj T-72 on je imao taj antineutronski oklop, jer je neutronska bomba tada bila glavni „modni detalj“ u nuklearnom naoružavanju, pošto ona štedi objekte, a ubija ljude brzom, ali kratkotrajnom radijacijom. Prvo su napravili neutronsku bombu Francuzi i Amerikanci, a onda su je napravili i Sovjeti“, navodi Lazanski.

Lazanski kaže da je do tog otkrića došao još sedamdesetih godina kada je započela proizvodnja glavnog sovjetskog borbenog tenka.

„Napisao sam veliki tekst u doba kad se pojavio T-72 za zagrebački „Start“ , gde sam utvrdio da tenk T-72 ima antineutronski oklop, a do toga sam došao pošto je jedan istočnonemački časopis, koji se zvao „Armirundšau“, objavio tekst o novoj fabrici bora i parafina, u Nižnjem Novgorodu. I ta hemijska fabrika je bila na kilometar od fabrike u kojoj su pravljeni tenkovi T-72. Onda sam se zapitao šta će fabrika bora i parafina pored fabrike tenkova, ali kada sam malo pogledao hemijske osobine bora i parafina, onda sam video da je to najbolji oklop protiv brzih neutrona. onda sam napisao da tenk T-72 ima antineutronski oklop i na kraju se pokazalo kao tačno“, kaže ambasador.

Na pitanje šta u praksi znači antineutronski oklop, Lazanski objašnjava da on štiti posadu od neutronske bombe.

"To znači da kad taj tenk dođe pod dejstvo neutronske bombe – neutronska bomba može da ubije posadu, a da tenk ostane čitav. Dakle, to je bilo sredstvo kojim je NATO u to vreme hteo da štiti od eventualnog prodora jedinica Varšavskog pakta u gradove zapadne Evrope, pri čemu kad se baci neutronska bomba nema paljevine, nema ruševina, zgrade ostaju čitave, a vojska biva izložena radijaciji i umire. Ali, onda su Rusi napravili antineutronski oklop i, otprilike, rekli: „Sad vi možete da bacite neutronsku bombu, ali naša posada u tenku je zaštićena, ne možete joj ništa“. To je smisao bora i parafina u antineutronskom oklopu“, objašnjava Lazanski.

Govoreći o karakteristikama modernizovanih tenkova T-72, Lazanski navodi da oni imaju jači motor, kao i cev iz koje može da se ispaljuje protivoklopni vođeni projektil, a ne samo protivoklopna granata.

„Imaju bolja nišansko osmatračka sredstva, da ne govorimo o tom dodatnom oklopu. Mislim da mu je zbog jačeg motora brzina veća, ima i jače gusenice, radioelektroniku, kompletnu opremu. Kad gledate kako su ga modernizovali, jasno je da je njegova osnovna ljuštura ostala ista, a sve je drugo novo. Tako da je to praktično nov tenk i to je velika donacija Ruske Federacije državi Srbiji“, ocenjuje ambasador.

Lazanski ističe da je Vojska Srbije najveće donacije dobila od Ruske Federacije, koja je donirala šest aviona Mig-29, 30 tenkova T-72MS i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS.

„Kad govorimo šta je koja država donirala Srbiji onda se tu pojavljuju neki podaci o milionima dolara i milionima evra kada je u pitanju vojna donacija, ali kad vi vidite koliko je poklonjeno Srbiji u vidu isporuke tenkova, tih oklopnih automobila, plus posebne cene za sistem „Pancir“, koje su za nas bile niže od cena na međunarodnom tržištu, onda vidite da su donacije Ruske Federacije kada je u pitanju vojni segment saradnje najveći“, zaključio je ambasador.

Bole zemunac
23. Maj 2021.
To je poklon od cara Putina, ziveo car i slava Rusiji.
Veljko
23. Maj 2021.
Jedno veliko hvala predsedniku Putinu i Rusiji, ali ovaj uspeh se naravno mora pripisati i nasem predsedniku gospodinu Vucicu.
Zoran
23. Maj 2021.
Kako ih je lepo gledati 😄
Глaвoћaнин
23. Maj 2021.
Gospodine Lazanski a koje vojne sile imaju na Balkanu.