An Linde, ministarka spoljnih poslova Švedske, zemlje koja predsedava OEBS-om, u poseti Kosovu

Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde
Izvor: Reporteri

Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde, zajedno sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i izvršnim direktorom “UN Women” Asom Regner boravi u poseti Kosovu, a u fokusu su teme - žene, mir i bezbednost, prenosi Reporteri.

Ravnopravnost polova i učešće žena u izgradnji i održavanju mira poslednjih godina biće na dnevnom redu razgovora koje će Linde imati na Kosovu.

Ostale teme su primena kosovskih strateških reformi, borba protiv korupcije, lokalni izbori, pravosuđe, promocija i zaštita prava pripadnika zajednica i prevazilaženje pandemije.

Razgovaraće se i o pitanjima vezanim za proces normalizacije odnosa Prištine i Beograda, značaju regionalne stabilnosti i ulozi OEBS-a u tome.

Linde i Regner sastače se sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i zamenicom premijera i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, kao i sa ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem.

Delegacija iz Švedske i UN će razgovaraće i sa predstavnicima misije OEBS-a na Kosovu, a planiran je i obilazak projekata koji se realizuju na terenu.