Ljajmi: Osmani nije reagovala povodom pritiska na medije iako je na to Ustav obavezuje

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

O izveštaju koji je obljavljen u Insajderu, o nemaru ministra zdravlja Arbena Vitie prilikom nabavki vakcine, i potonjoj akciji tužilaštva i policije i saslušanja direktora tog medija Parima Olurija, danas su govorili mnogi kosovski zvaničnici, vlada, policija, predstavnici opozicije, novinarsko udruženje, ali ne i predsednica Kosova Vjosa Osmani, primećuje Ljajmi.

Osmani, između ostalog, ima i ustavnu obavezu da održava demokratski poredak na Kosovu.

 "Predsednik Kosova predstavlja jedinstvo naroda. Predsednik Kosova je legitimni predstavnik države iznutra i spolja i garant demokratskog funkcionisanja institucija“, navodi se u Ustavu Kosova.

Međutim, neke od nadležnosti Osmani ne vrši, a to se pre svega odnosi na situaciju kada je demokratski poredak ugrožen pritiskom na medije.

Nije poznato da li je razlog neaktivnosti Osmani činjenica da je stranka sa kojom je izašla na izbore, Pokret Samoopredeljenje, umešana u ovo pitanje.

Osmani nije reagovala ni u vreme kada je bila vršilac dužnosti predsednika, i kada su zvaničnici te stranke verbalno napali predsednicu CIK Valjdete Daku.

Zbog nereagovanja, opoziciona stranka DPK danas je na konferenciji za štampu optužila Osmani.

Udruženje novinara Kosova takođe je reagovalo po pitanju Kurtijevog pritiska na medije.

U današnjoj reakciji, udruženje  je pozvalo da se preduzmu mere protiv tužilaca i policajaca koji su zloupotrebili svoja ovlašćenja.

Stiče se utisak da su Aljbin Kurti i Vjosa Osmani jedini koji su ćutali i nisu javno izneli svoj stav u vezi sa ovim događajem, zaključuje Ljajmi.