Ljama: Gervala se nije snašla u ulozi glavnog diplomate

Alma Ljama
Izvor: Facebook

Bivša kosovska ambasadorka u Italiji Alma Ljama ocenila je da se ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala još uvek nije snašla u ulozi glavnog diplomate, izražavajući nadu da će se to promeniti u narednom periodu.

Ljama je na Fejsbuku savetovala Gervalu da je njen posao da vodi spoljnu politiku i da nema potrebe da se meša u unutrašnju politiku.

"Cenite poziciju koja vam je data da predstavljate Kosovo na međunarodnoj sceni, da postanete njegov advokat, a ne da ga napadate zbog zločina i korupcije. U spoljnoj politici ne govoriti sve mane vaše zemlje, jer to rade vaši protivnici, u slučaju Kosova vrlo žestoki i moćni neprijatelji poput Srbije i Rusije", napisala je Ljama.

Ona je dodala da Specijalni sud nije posao Gervale.

"Kada je vaša zemlja napadnuta zbog toga, morate je braniti, govoreći da je Kosovo pokazalo spremnost da kazni ratne zločine uspostavljanjem ovog suda, ne kriveći one koji su to odobrili. Ovde se morate distancirati od stava Samoopredeljenja koji smatra da je njegovo osnivanje pogrešno. Kosovo treba očistiti od optužbi", navodi Ljama.

Prema njenom mišljenju "Specijalni sud radi svoj posao i ostaje da se vidi hoće li ozbiljni navodi protiv pritvorenih biti potkrepljeni".

"Čak i ako se potvrdi, odgovornost snosi pojedinac, a ne OVK, koja je bila vojna formacija koja se borila za slobodu, nastala usred okupiranog i progonjenog naroda iz Srbije više od jednog veka. Ministar spoljnih poslova ne bi trebalo da vidi samo crno-belo, već i sve boje. Glavni diplomata ima zadatak da učini da druge zemlje vide najlepše boje svoje zemlje", zaključila je Ljama.