Ljekaj: Kurti je prevara, mogući protesti zbog poskupljenja struje

Palje Ljekaj ABK
Izvor: Ekonomia online

Alijansa za budućnost Kosova upozorila je da će se oštro usprotiviti vladi Aljbina Kurtija zbog poskupljenja struje i najavila da će se u pritisku na vlast da ukine tu, kako navode, nezakonitu odluku koristiti i institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima, prenosi Gazeta ekspres.

Zamenik predsednika ABK i poslanik te stranke Palj Ljekaj kaže da će odluka o poskupljenju struje biti upućena Ustavnom sudu. Nije isključio mogućnost organizovanja protesta.

"Insistiraćemo da se tome suprotstavimo ako se vlast ne saglasi. Primenićemo demokratske metode pritiska na vlast, obratićemo se Ustavnom sud, koristićemo se i drugim metode van institucija kako bismo izvršili pritisak na vlast. Otvorena je opcija protesta", rekao je Ljekaj za Kosovo pres.

On je Kurtija nazvao "prevarom" jer, kako kaže, obmanjuje građane. Smatra da je "diskriminatorna odluka" o poskupljenju struje nastavak odluka koje su protiv interesa građana.

"Kurti nije održao obećanje i za mene je to još jedna prevara", navodi Ljekaj povodom odluke o poskupljenju struje i dodaje da vlada takođe mora da pronađe rešenja za plaćanje struje na severu.

Ljekaj kaže da ABK ne podržavaju inicijativu Pokreta Samoopredeljenje o ukidanju uredbe o naknadi za gorivo za putovanja poslanika i dodaje da bi tužilaštvo trebalo da istraži eventualne slučajeva zloupotrebe.