Ljimaj: Kurtijeva konferencija skandalozna, Tačijevo pismo NATO-u nije ni sporazum, ni tajna

Fatmir Ljimaj
Izvor: KTV, prt. sc.

Lider Socijaldemokratske inicijative NISMA Fatmir Ljimaj izjavio je večeras da je današnja konferencija kosovskog premijera Aljbina Kurtija skandalozna, zbog njegovih tvrdnji da je kosovski predsednik Hašim Tači prekršio Ustav Kosova sporazumom sa NATO iz 2013. godine, dok je bio premijer, prenosi Koha.

Ljimaj je u emisiji "Rubikon" na KTV  istakao da je to bilo samo pismo između NATO i Vlade Kosova, a ne sporazum, niti tajna.

"Za mene to nije sporazum, to pismo je obaveza kosovske vlade prema NATO. Poznato je da se 2013. razgovaralo o bezbednosnom pitanju prilikom diskusija o sudovima i policiji. NATO na Kosovu i dalje deluje na osnovu rezolucije 1244, tako da je neutralan u odnosu na nezavisnost Kosova. U ovoj situaciji, državni lideri moraju biti oprezni i u koraku sa vremenom. Kada smo tada razgovarali, postojala je bojazan, ali to nije tajna, jer se o tome razgovaralo u Skupštini Kosova. Mi smo imali informacije da ni policija ne sme ići na sever i to je bilo skandalozno, čak ni specijalna policija. Međutim, ona je izvela operacije na severu  u nekim slučajevima, što je poznato", naglasio je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, o tome su ranije govorili i prethodni premijeri, da je postignut dogovor da KBS na sever ne može ići bez koordinacije sa NATO, ali policija može.

"Premijeri Tači i Mustafa govorili su da smo postigli dogovor da KBS na sever ne može ići bez koordinacije sa NATO, ali policija može. Pismo nisam video, ali smatram ga  obavezom. To za mene prvo nije sporazum, a nije ni tajna", poručio je Ljimaj.

On je današnju Kurtijevu konferenciju nazvao skandaloznom jer bi, prema njemu, o tom pismu morao da donese odluku.

"Za mene je to bila skandalozna konferencija za štampu, jer premijer mora da donosi odluke, morao  je da donese odluku o ukidanju toga. Dakle, premijer treba da deluje, a ne da komentariše. Kada premijer izađe na konferenciju, trebalo bi da ima stav", istakao je Ljimaj.

Dodao je da su danas svi poslanici dobili ovaj dokument od Kurtija, koji, kako je naveo, nije dokument Pravne kancelarije premijera, jer uopšte nema autora.

"To tumačenje nije urađeno od Pravne kancelarije. Imamo pismo tadašnjeg premijera Tačija i odgovor NATO sekretara i četiri-pet stranica interpretacija, ali nema spisa iz Pravne kancelarije. Kada Pravna kancelarija sastavi neki dokument o nekom aktu, tada će reći premijeru da li je to zakonito ili ne. U dokumentu koji smo dobili nema ništa od toga, osim da je to mišljenje, a mi ne znamo ko ga je napisao. Na engleskom i albanskom jeziku je pismo Tačija, a odgovor sekretara je samo na engleskom", ukazao je Ljimaj.

Ljimaj: Reciprocitet obuhvata više od 30 sporazuma

Govoreći o dijalogu Koosva i Srbije, ocenio je da Kosovo kasni sa dijalogom i da se posledice primećuju iz dana u dan.

Dodao je da Vlada Kosova nije iskoristila trenutak, posebno nakon angažovanja američkog predsednika Donalda Trampa i nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Merkel se već tri, četiri godine bavi Kosovom. Zamislite koliko poslova ima nemačka kancelarka. Njen kabinet zainteresovan je za rešavanje kosovskog problema. Ali kakvo je naše ponašanje? U martu očekujem druge ugovore takve prirode", ocenio je Ljimaj.

Kada je reč o reciprocitetu koji je najavio Kurti, istakao je da mu nije jasno šta je predlog.

"To pokazuje da im je reciprocitet samo slovo u  programu, i na tome su stali. Ne znaju šta je reciprocitet. Nisu ga razradili do kraja. Rekao je da će uvesti politički, ekonomski i komercijalni reciprocitet. Kad nastupate sa takvim stavom, morate to da uradite detaljno", ukazao  je Ljimaj.

Dodao je i da ne želi da govori o taksi od 100 odsto na srpsku robu, koju je uvela Haradinajeva vlada, jer je naglasio da očekuje stav premijera o tome.

"Moramo da čujemo premijerov stav. Očekujem da vidim kako će postupati. Imam svoj stav, ali neću o tome da pričam. Očekujemo da će premijer smisliti plan reciprociteta. Ne želimo da ga držimo pod pritiskom. Želimo da vidimo njegovu opciju. Neka dođe sa dokumentima i na osnovu njih ćemo suditi", poručio je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, treba biti oprezan oko toga, jer, kako je  rekao, jedna vlada "manje ili više" je otišla zbog takse, pozivajući se na vladu Haradinaja.

"Reciprocitet obuhvata 30 i više sporazuma. Ovo pitanje je mnogo je složenije nego što se o tome govori. To ukazuje da ga koalicioni partneri nisu u potpunosti proučili. Jedva čekam taj dokument, tada ćete čuti naš stav. Koliko se može videti, partneri u vladi imaju različite stavove po tom pitanju ", ocenio je Ljimaj.

Ljimaj: Kurti odgovoran za sporazum u Minhenu

Govoreći o nedavno potpisanim sporazumima između Kosova i Srbije, istakao je da je premijer Kosova Aljbin Kurti bio upoznat sa sporazumima o vazduhoplovstvu i železnici, potpisanim u Minhenu pre nekoliko nedelja uz posredovanje američkog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela.

Ali, prema njegovim rečima, Kurti je izabrao da se poigrava, da ostane u senci.

Dodao da je Kurti u početku rekao da nije upoznat sa sporazumima, a sada, prema njegovim rečima, kaže da je te teme razmatrao.

Naglasio je i da Kurti nije preuzeo odgovornost za sporazume , niti je ovlastio ministra da ih potpiše.

"Svaki sporazum je nacrt dok se ne potpiše, imao ga je pred sobom. Imao ga je i ministar Ljumir Abdidžiku. Premijer nije hteo, nije ovlastio ministra i zbog toga je poslao dva direktora", zaključio je Ljimaj.