Ljutfiu novi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca

Nevzad Lutfiu
Izvor: Instagram

Nakon izbora održanih u nedelju u Bujanovcu, novi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) biće Nevdžad Ljutfiu iz Pokreta za demokratski progres, prenosi portal Bujanovačke.

Zajednička lista četiri stranke – Partije za demokratsko delovanje (PDD), Pokreta za demokratski progresa (PDP), Demokratske partije (DP) i Demokratske partije Albanaca (DPA) osvojile su na izborima 10 od ukupno 15 mesta u Nacionalnom savetu Albanaca.

Ovim je završena sedmomesečna saga oko rukovodstva u NSA i neuspeha istih stranaka da dogovore većinu posle neposrednih izbora u novembru prošle godine, što je za posledicu imalo održavanje elektorskih izbora u nedelju.

Lideri četiri stranke potpisali su pre izbora sporazum o koupravljanju savetom, koji podrazumeva da će četvorogodišnji mandat predsednika biti podeljen između PDP i PDD. U naredne dve godine savet će voditi Ljutfiu iz PDP, nakon čega će čelnu poziciju prepustiti kandidatu iz PDD.

"Naš kandidat Nevzad Ljutfiu biće novi predsednik NSA. Nastavićemo političku borbu za oživljavanje saveta u skladu sa vizijom istorijskog predsednika Jonuza Muslijua“, naveo je šef PDP Šćiprim Musliju posle izbora.