Lompar: Kosovo je osa srpske duhovne i istorijske egzistencije

Okrugli sto o budućnosti Kosmeta
Izvor: Večernje novosti

Kosovo je osa srpske duhovne i istorijske egzistencije, ali i praktično političko pitanje, ocenio je profesor dr Milo Lompar na okruglom stolu "Reintegracija ili razgraničenje - Razgovori o budućnosti Kosova i Metohije" koji je održan u četvrtak na Mašinskom fakultetu u Beogradu, pišu Novosti.

Dodao je da je briselski sporazum poslužio kao ulog u narastajući autoritarizam sadašnje vlasti, koja je tako dobila antidemokratska i antinacionalna obeležja, navode Novosti.

Prema Lomparovim rečima odlučujući korak u dezintegrisanju srpske nacije je nastojanje na takozvanom razgraničenju, a ključni moment otpora jeste da se u javnosti ogoli propaganda oko KiM, koju nisu dovoljno razobličile čak ni reprezentativne javne ustanove, kakve su SPC, SANU i Univerzitet.

Na okruglom stolu o budućnosti Kosova u organizaciji profesora Milomira Stepića, Miloša Kovića i Časlava Koprivice, reditelj Emir Kusturica govorio je o neposrednoj vezi između dela Petera Handkea i sudbine srpskog naroda na Kosovu.

"Opredeljenje pisca za naizgled gubitničku stranu, u stvari je izbor žrtvenog puta koji je, na kraju, uvek pobednički. Dodeljivanje Nobelove nagrade Handkeu predstavlja siguran znak da se Evropa i svet menjaju i da bi odustajanje od Kosova i Metohije bilo sudbonosna greška", rekao je on.