Lučić: Akcija Prištine protiv MTS otežava život Srbima, preduzimamo diplomatske aktivnosti

Vladimir Lučić
Izvor: Kosovo Online

Direktor "Telekoma Srbije" Vladimir Lučić kaže da odluka Prištine o uvođenju evra kao jedine valute neće uticati na poslovanje MTS, ali da će se negativno odraziti na srpsko stanovništvo na Kosovu, prenosi RTS.

"Iako nisam zato otišao u Prištinu, nego zbog Telekoma Srbije, u razgovoru sa ambasadorima dotakli smo se te teme i oni su stanovišta da je štetna. Efekat posledica je velik za obične ljude i pitanje je kako će posle 1. februara funkcionisati jer su bili u drugom sistemu", rekao je Lučić gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Lučić ističe da će MTS poslovati na Kosovu i ubuduće i podseća da je u avgustu rešen glavni problem, kada su pokušali da ih isključe i time 30.000 domaćinstava ostave bez signala.

"Kurtijeva administracija je sad prešla na plan B da proba da nam spreči dalje širenje i da proba da nam uzme kablovske operatore koje smo mi spojili 2019. godine, jer mi smo tada konsolidovali, kažem, sve male kablovske sa srpskim enklavama da bi bio jedan operator koji bi opsluživao srpsku populaciju i da Srbi dole imaju kvalitetan internet i pristup domaćim kanalima. I  agencija nas je kaznila u decembru sa milion i po evra", rekao je Lučić.

Prema drugom delu odluke, Agencija želi da po novom zakonu revidira akvizicije kablovskih operatora, navodi Lučić.

"To znači da žele da probaju da nas dezintegrišu i da nam ta četiri kablovska operatora opet nekom administrativnom sumanutom odlukom uzmu", rekao je Lučić.

Zbog toga iz "Telekoma Srbije" od početka januara preduzimaju diplomatske aktivnosti – Lučić se u Vašingtonu, u Stejt departmentu sastao sa Gabrijelom Eskobarom, a u ponedeljak u Prištini sa američkim ambasadorom i ambasadorom EU.

“Sledećeg ponedeljka idemo opet da se vidimo sa još nekim ambasadorima i da uz pomoć međunarodne zajednice probamo da rešimo ovaj gorući problem, to jest da nas ta Agencija za zaštitu konkurencije faktički ostavi na miru, jer mi smo pokrenuli sudski spor i tražimo da Agencija za zaštitu konkurencije obustavi te akcije protiv nas dok se ne reši sudski spor između nas i njih, gde smo mi sigurni da ćemo mi da pobedimo", rekao je Lučić.

Navodi i da je prošlog meseca jedna inspekcija telekomunikacija upala u data centar MTS sa policijom.

"To je očigledno pritisak na naše zaposlene, ako vi upadnete s policijom koja nosi puške i ostanete nekoliko sati, tako da smo tražili da se takva vrsta akcija obustavi i da se više nikada naši radnici na taj način ne zastrašuju, ne maltretiraju", rekao je Lučić.

Kako je dodao, Kurtijeva administracija krši i sopstvene sporazume i zakone.

"Ovo što radi Agencija za zaštitu konkurencije nije viđeno u praksi, kako se ponaša prema jednoj kompaniji, isključivo zato što je srpska. I faktički, a to smo izneli i međunarodnoj zajednici, kako se onda može verovati toj administraciji da će se držati bilo kog sporazuma kada ona i ono što je već implementirano nekim sporazumom sad proba selektivnom primenom sopstvenih zakona da krši i to je potpuno očigledno. I potpuno je očigledno da je sva akcija Kurtijeve administracije usmerena na faktičko otežavanje života srpskog stanovništa tamo kako bi se ono faktički poguralo, tako da kažem, da se iseli", rekao je Lučić.