Lukas Mandl: Ohridski sporazum korak napred, ali ne i priznanje, ZSO po modelu Južnog Tirola

Lukas Mandl
Izvor: Kosovo Online

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Lukas Mandl izjavio je da bi sporazum između Srbije i Kosova postignut u Ohridu mogao da bude korak napred, ali da on ne znači priznanje Kosova, čak ni „de fakto“.

"Imam puno poverenje u kosovske zvaničnike da će sprovesti svoj deo. Videćemo sa Srbijom. Tokom godina, mnogo toga je obećano, ali još nije realizovano", rekao je Mandl u intervjuu za Kljan Kosova.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, Mandl je rekao da bi trebalo da bude struktuirana poput Južnog Tirola.

"Naravno, severne opštine Kosova neće imati sopstevno zakonodavno telo. To bi izazvalo haos. Ali, samoupravljanje bi bilo u redu, kao u Južnom Tirolu. Treba razmišljati o običnim ljudima koji zaslužuju pristojan život“, rekao je Mandl.

Upitan šta očekuje od sledećeg sastanka glavnih pregovarača, kaže da se nada da će ubediti svoje lidere da potpišu sporazum i sprovedu ga bez daljeg odlaganja.

Komentarišući kritike opozicije na Kosovu na račun dogovora u Ohridu, kazao je da veliki deo međunarodne zajednice već nekoliko godina visoko ceni stabilnost kosovske politike, što je važnije od nekih sitnih tenzija u unutrašnjoj politici.

„Zato preporučujem da vlada blisko sarađuje sa parlamentom, i sa opozicijom, a da opozicija poštuje ulogu vlasti“, rekao je Mandl.

Na konstataciju da Srbija nije htela da potpiše sporazum u Ohridu, a Kosovo jeste, naveo je da je srpsko rukovodstvo odlučilo da pokaže „polovičan pristup nepotpisivanjem“ i ostavilo je „tajna vrata da ponovo napusti logiku slobode i mira, demokratije i vladavine prava“.

„Za srpski narod biće olakšanje kada njegovi lideri odluče da se ponašaju odgovorno i potpišu to“, smatra Mandl.