Lunić: Više pripadnika Kfora, veća bezbednost za sve na Kosovu

Nikola Lunić
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić ocenio je za Kosovo onlajn da bi povećanje snaga Kfora bilo veoma značajno jer bi to osiguralo veću bezbednost za sve građane na Kosovu.

"Brojnije snage Kfora, znače njihovu veću sposobnost na Kosovu, a to znači veću bezbednost. Ako je veća bezbednost za sve, to generiše mir i stabilnost, a to je eksplicitan interes kome Beograd treba da bude posvećen i kojem je, uveren sam, posvećen", kaže Lunić povodom zahteva predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kvinti da nakon incidenta u Banjskoj Kfor preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova. 

Govoreći o potrebi koordinacije Kosovske policije sa Kforom prilikom akcija, što se nije dogodilo ni u slučaju incidenta u Banjskoj, a što je kao imperativ istakao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Lunić je kazao da je taj zahtev bio jedan vid pritiska na Prištinu. 

"Pored sankcija, to je bio još jedan vid pritiska na Prištinu i to ostaje i dalje na snazi. Da li će Kfor zadržati takav stav ili ne, to ćemo videti u narednom periodu. Na kraju, moramo znati da i kopnena i vazdušna zona bezbednosti nisu ukinute, one su samo suspendovane", kaže on. 

Dodaje da postoje "alati i mehanizmi pritisaka i na Prištinu i na Beograd". 

"Kako će se ponašati Priština i Beograd u političkom procesu generisaće i odnos međunarodne zajednice prema njima. U ovom trenutku, bez obzira na incident u Banjskoj i na to ko ga je, na kraju krajeva, inicirao, fokus je na Aljbinu Kurtiju i zahtevima za ispunjavanje Briselskog sporazuma", kaže Lunić.