Maćedonci: Haradinaj zaslužan za obezbeđivanje "Džavelina" Kosovu

Ejup Maćedonci
Izvor: Facebook

Ministar odbrane Ejup Maćedonci poručio je da je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj zaslužan za to što će KBS dobiti američki raketni sistem "Džavelin", prenosi Albanian post.

Maćedonci je pomenuo da postoje izveštaji u kojima se jasno vidi da je Haradinaj zaslužan za obezbeđenje američkog protivtenkovskog sistema "Džavelin” potvrdivši da je zahtev za ovaj sistem podnet u martu 2022. godine.

"Zahtev za "Džavelin" podnet je u martu 2022. Bivši premijer Haradinaj bio je prvi premijer koji se obratio zahtevu za otvaranje programa”, rekao je Maćedonci.

Makedonija i Sjedinjene Američke Države prihvatile su 11. januara zahtev Kosova za kupovinu protivtenkovskog sistema "Džavelin" i drugog naoružanja, dok se očekuje da će Stejt department zahtev proslediti američkom Kongresu. 

Ako Kongres odobri kupovinu raketa, na raspolaganju KBS, pored moćnog turskog sistema "Omtas“ za uništavanje tenkova i oklopnih vozila, biće i "Džavelin“, koji je izazvao senzaciju na ukrajinskom ratištu.

Pored "Džavelina", Maćedonci se osvrnuo na još jednu temu koja se tiče KBS. On je saopštio u Komisiji za bezbednost da je tokom 2023. godine 221 pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, uključujući i penzionisane, podneo ostavke, od čega 129 dobrovoljno.

"Što se tiče 2023. godine, otišao je 221 pripadnik KBS-a, uključujući aktivne, rezervne i državne službenike, to uključuje i redovnu penziju u koju je otišlo 59 članova, u neredovnu dve osobe, njih 14 se penzionisalo nakon povećanja starosne dobi, 129 je otišlo dobrovoljno u prestanak službe, njih četvoro otišlo je iz rezervnog sastava, jedan civil, jedan je otpušten iz službe, dva člana izgubila su status pripadnika KBS, a sedam je uklanjeno iz odbora“, rekao je ministar.

Dodao je da su razlozi različiti, počev od socijalnog, pa do platnog aspekta.

"Mnogi nisu imuni na mogućnosti koje im se nude van institucije. Ovo nije samo trend ovde, već globalni trend”, naglasio je Maćedonci.