Šifaneli: Prodaja "džavelina" Kosovu greška, rakete mogu da završe u pogrešnim rukama

Mark Šifaneli
Izvor: Kosovo Online

Bivši pripadnik američkih specijalnih snaga i Verifikacione misije na Kosovu Mark Šifaneli ocenio je za Kosovo onlajn da je prodaja protivtenkovskih raketa "džavelin" Kosovu greška SAD zbog koje međunarodna zajednica treba da se zabrine više nego Srbija.

“Ne znam koji je motiv za nabavku. U srcu Balkana, imamo blizu Grčku, Albaniju, prosto ne vidim razlog za to. To jeste antitenkovska raketa, ali može da se koristi i za druge potrebe. Verujem da bi međunarodna zajednica trebalo da se više zabrine i zaplaši od bilo kog drugog”, rekao je Šifaneli.

On se začudio objašnjenju vlasti u Prištini da kupuju rakete kako bi očuvali mir, a na pitanje da li bi Srbija trebalo da se zabrine zato što će Kosovo u svom arsenalu imati i ovo oružje, Šifaneli kaže da mnogo više razloga za brigu ima međunarodna zajednica.

“Kosovo je danas u mnogim problemima i mislim da lokalne vlasti to prepoznaju. Organizovani kriminal je veći nego bilo gde drugde, a to oružje lako može da završi u pogrešnim rukama. Možda nekome količina od 150 ili 250 džavelin raketa ne deluje puno, ali su sigurno pretnja”, zaključio je Šifaneli.