Makron čestitao Osmani: Naredne nedelje odlučujuće za primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida

Predsednik Francuske Emanuel Makron
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitajući predsednici Vjosi Osmani 16 godina od proglašenja nezavisnosti poručio je da su sledeće nedelje odlučujuće za primenu odredbi sporazuma iz Brisela i Ohrida, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Naredne nedelje biće odlučujuće za primenu svih odredbi sporazuma Brisel-Ohrid, uključujući i uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, što posebno podrazumeva organizovanje novih lokalnih izbora na severu uz učešće Srba, navodi se između ostalog u pismu Makrona.

U telegram Makron je napisao da se nada da će Kosovo doneti „hrabre odluke koje su neophodne i koje će mu omogućiti da napreduje na evropskom putu.

On  je u poruci Osmani naveo da pozdravlјa dinamiku Kosova i impresivan napredak postignut od proglašenja nezavisnosti, rekavši da će Kosovo biti deo Evropske unije.

Navodeći da su izazovi tokom ove godine brojni zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, predsednik Francuske je podvukao da „u ovom veoma neizvesnom međunarodnom kontekstu normalizacija odnosa Srbije i Kosova predstavlja ključni izazov“.