Makron: Priština odgovorna za nemire, nadam se sastanku sa Šolcom i liderima Beograda i Prištine

Emanuel Makron
Izvor: Kosovo Online

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova i rekao da se nada da će na marginama sutrašnjeg samita Evropske političke zajednice biti održan sastanak sa liderima Srbije i Kosova, uz njegovo i učesće nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Makron je na konferenciji za novinare u Bratislavi, gde se održava bezbednosni forum "Globsek 2023", na pitanje u vezi sa nedavnim nasiljem na severu Kosova, rekao da su se kosovske vlasti odlučile da ne poštuju dogovor koji je postignut i proces koji je započeo uz posredovanje EU, a što je dogovoreno i sa njim i kancelarom Šolcom, a koji je omogućio napredak.

"Jasno je da su se kosovske vlasti odlučile da ne poštuju dogovor koji je postignut i proces koji je započet uz posredovanje EU, a koji je dogovoren sa mnom i kancelarom Šolcom i koji je omogućio napredak. Jasno smo rekli kosovskim vlastima da je greška da se sprovedu izbori u situaciji bojkota", preneo je on.

Makron je izrazio nadu da će sutra, zajedno sa kancelarom Šolcom, kao što je učinjeno u Pragu, i na marginama samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu, biti održan sastanak sa predsednicima Kosova i Srbije.

"Jasno je da je odgovornost na kosovskim vlastima i njihovo nepoštovanje sporazuma, koji je važan, a koji je postignut pre nekoliko nedelja", objasnio je Makron.