Mali sa Hilom: Veliki revolucionarni projekti budućnost Srbije

Siniša Mali i Kristofer Hil
Izvor: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom o aktuelnim ekonomskim temama u Srbiji i regionu.

Mali je, prema saopštenju Ministarstva finansija, istakao da je zadovoljan finansijskim rezultatima koje Srbija postigla u godini koja je obeležena ekonomskim globalnim pritiscima, saopštili su iz Ministarstva finansija Srbije.

"Do sada imamo veće prihode od planiranih, predstoji nam rebalans budžeta, nakon koga ćemo dalje raspoređivati novac po prioritetima. To su svakako veliki infastrukturni projekti koje smo započeli i koje planiramo, ali i subvencije poljoprivrednicima, kao i izdvajanja za retke bolesti i lečenje u inostranstvu", rekao je Mali.

On je razgovarao sa ambasadorom Hilom o trenutno aktuelnim radovima i infrastrukturnim projektima, poput izgradnje Moravskog koridora, na kome rade upravo američke firme, o planovima za izgradnju tunela kroz centar Beograda, obilaznice oko Kragujevca, deonice Zrenjanin – Novi Sad i drugih.

"Prihodi budžeta su premašili naša očekivanja tako da ćemo rebalansom nastaviti finansiranje tih važnih projekata", poručio je Mali.

Hil je čestitao na svemu do sada postignutom, konstatujući da Srbija ostvaruje odlične rezultate, uz poseban osvrt na uspeh Srbije u dobijanju organizacije specijalizovane međunarodne izložbe Ekspo 2027.

"Budućnost Srbije jesu veliki revolucionarni projekti", ocenio je Hil.

U prvih šest meseci 2023. ukupna robna razmena Srbije i SAD iznosi 568,8 miliona dolara, pri čemu je izvoz iznosio 275,3 miliona a uvoz 292,9 miliona dolara.  

Srbija i SAD su uspostavile diplomatske odnose 1881. godine.