Maljići: Glavni pritisak Zapada da se postigne sporazum u dijalogu posle izbora u Srbiji

Škeljzen Maljići
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar iz Prištine Škeljzen Maljići ocenio je za Kosovo onlajn da će biti pojačani pritisci kako bi se do izbora u EU i SAD, koji se održavaju naredne godine, postigao napredak po pitanju normalizacije odnosa i postizanja sporazuma Beograda i Prištine. Po njemu, glavni pritisak uslediće nakon izbora u Srbiji, kao i da će se, ukoliko do implementacije dogovorenog u skorije vreme ne dođe, dve strane suočiti sa posledicama.

Maljići ističe da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti do sada odugovlačili proces. 

„Sada se čeka samo da se održe izbori u Srbiji, pa će verovatno posle toga biti taj glavni pritisak. Ne znam da li može da promeni nešto sam rezultat izbora u Srbiji, posle izbora obično prođe dva tri meseca dok se ne formira Vlada. Ja mislim da su diplomate, koliko vidim, optimiste u smislu da kažu da je sve gotovo i da samo treba da se implementira“, ističe Maljići.

Kada je reč o pritiscima EU i SAD kako bi se u narednim mesecima ubrzao proces normalizacije, Maljići ističe da će verovatno biti primenjivane "kombinovane metode".

„Ne bih da spekulišem, ali verovatno će biti intenzivniji pritisci, jer smo sada prvi put videli da su i evropski lideri vrlo odlučni, traže da se implementiraju dogovori i da se posao završi što pre“, rekao je on.

Ukoliko ne ispune obaveze, po Beograd i Prištinu će sigurno biti posledica, ubeđen je Maljići.

„Zavisi od toga kakav tip blokada će biti. Mogu da budu i sankcije. Kosovu čak nisu ni ukinute, to je jedna stvar, a Srbiju tek čekaju, ako ne zavši posao Vučić ili ko god bude u funkciji da završi taj sporazum“, ističe on.

Maljići tvrdi da bez obzira na insistiranje Brisela i Vašingtona da se dođe do rešenja, iznuđeni dogovori nisu dobri, ali i da je problem unutrašnja politička situacija i u Srbiji i na Kosovu kada je reč o francusko- nemačkom planu. 

„Recimo u Srbiji, tamo je velika opozicija protiv francusko-nemačkog sporazuma i uopšte protiv sporazuma, da li će se tu nešto promeniti, ne znam, ali može da bude, kako bih rekao, vrlo napeto. Na Kosovu je ta ista priča, Kurti se malo primirio, ne može da bude velika smetnja. Mislim da gubi strpljenje međunarodna zajednica, zapad, i da bi tebalo region da pređe u novu fazu, a za to je potreban sporazum Srbije i Kosova“, zaključio je Maljići.