Maljići: Kosovo i Crna Gora ne treba da se plaše "mini Šengena", to može da bude dobro rešenje

Maljici
Izvor: Gazeta Express

Zbog velikih političkih razlika među zemljama Zapadnog Balkana, ideja, smisao i koncept „mini Šengena” se izvrće, jer jasno je da niko neće stvarati novu Jugoslaviju, veliku Albaniju ili veliku Srbiju, kaže za Kosovo Onlajn politički analitičar Škeljzen Maljići.

Maljići napominje da ta incijativa, ipak, mora biti i malo jasnija. On navodi da se neke sitne stvari oko “mini Šengena” mogu rešavati u hodu, kroz razne mehanizme, i naglašava da ta ideja ne treba odmah da se odbaci.

“Ako se Kosovo ili Crna Gora plaše da će ih progutati Srbija ili Albanija, pošto su ekonomski jače, to su stvari koje se rešavaju na konstruktivan način”, kaže Maljići za Kosovo Onlajn i dodaje da su trenutno u toku samo pregovori o “mini Šengenu”.

“U njima treba da učestvuju sve zemlje Zapadnog Balkana, iako je Crna Gora skeptična zbog pregovora sa EU, a Kosovo odbija razgovore zbog nerešenog statusa. Kosovo još nema ni funkcionalnu vladu, i to treba sačekati ali meni je interesantno da to podržavaju SAD”, istakao je Maljići.

On napominje da od Evropske unije nije video tako veliki entuzijazam.

“Nisam protiv toga da se napravi ekonomska ili politička unija na ovom prostoru ali na jasnim principima i jednakom tretmanu svih zemalja Zapadnog Balkana. Ako se to pametno uradi, to može da bude dobro rešenje”, jasan je Škeljzen Maljići.

On zaključuje da veliki projekti, poput “mini Šengena”, moraju biti  dobro pripremljeni kako bi bili uspešni.