Maljići: Oko ZSO će morati da se nađe kompromisno rešenje

Škeljzen Malići za KO
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Škeljzen Maljići kaže za Kosovo onlajn da očekuje da će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija intenzivirati napore na postizanju konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a oko pitanja Zajednice srpskih opština smatra da će morati da se nađe kompromisno rešenje, prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju.

“I Kurti i Vučić su do sada odlagali dijalog, hteli su da se pravi dijalog vodi kada se završe izbori na Kosovu i u Srbiji. Sada će Brisel i Vašington preduzeti neke korake, bar da pripreme teren za nekakav sporazum. Ne verujem da će se to brzo rešiti, verovatno će obaviti neke predradnje da se sledeće godine približimo nekakvom rešenju”, kaže Maljići u izjavi za Kosovo onlajn.

Maljići navodi da su Brisel i Vašington, za veoma kratko vreme dva puta intervenisali kako bi smanjili tenzije između Kosova i Srbije. Iz tog razloga, ocenjuje, da više neće tolerisati nepopularnu politiku zaoštravanja odnosa. 

“Kurti je svoj drugi mandat započeo oštrom retorikom, promenio je teme dijaloga, davao je svoje predloge kako treba da izgleda dijalog, što niko nije prihvatio, ni Zapad, ni Srbija. Bilo je očigledno da kupuje vreme. Sa druge strane, akcije koje su bile u međuvremenu, hapšenja na severu i uvođenje reciprociteta, ni to nije bilo mnogo popularno, niti je donelo Kurtiju mnogo glasova, ni popularnosti”, ističe Maljići.

Imenovanje iskusnih američkih diplomata na Zapadnom Balkanu, prema mišljenju Maljićija, daće novi implus dijalogu Kosova i Srbije.

“U međuvremenu su Amerikanici pojačali ekipu koja će raditi u regionu. Ambasador u Srbiji će biti Kristofer Hil, američka ambasada na Kosovu će takođe imati jače kadrove. Brisel će verovatno biti aktivniji i kooperativniji, da na neki način pokrenu neke stvari, ako ništa drugo da odobre liberalizaciju viza za Kosovo, jer je već prošlo četiri godine od kako su ispunjeni uslovi”, dodaje Maljići. 

U Izveštaju o napretku Kosova, zahteva se primenjivanje svih postignutih sporazuma sa Srbijom u Briselu, uključujući i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu iz 2013. godine. Maljići podseća da je taj sporazum usvojen u Skupštini Kosova i da će premijer Ajbin Kurti biti prinuđen da ga realizuje. 

“Treba rešiti pitanje Zajednice srpskih opština, ići će se u tom pravcu, naći će se neki kompromis, mislim da neće biti baš formalne autonomije i izvršne vlasti, ali da će se naći neko rešenje koje će se prilagoditi Srbiji”, zaključuje Maljići.