Maljići: Slanje note besmisleno, optuživanje posrednika u dijalogu Kurtijeva velika greška

Škeljzen Maljići
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Škeljzen Maljići ocenio je za Kosovo onlajn kao besmisleno slanje „verbalne note“ stalnim predstavnicama 27 zemalja članica EU u kojoj se Kosovo žali na pristrasnost evropskog emisara Miroslava Lajčaka, a optuživanje posrednika u dijalogu nazvao je velikom greškom premijera Aljbina Kurtija.

Ambasada Kosova u Briselu poslala je juče notu na osam stranica svim državama EU u kojoj se specijalni izaslanik Miroslav Lajčak optužuje da je pristrasan u dijalogu. Prethodno je Kurti poslao pisma slične sadržine američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i italijanskoj premijerki Đorđi Meloni.

"Bilo je ocena da je takva vrsta, i reakcije i sadržaja - amaterska. Odmah su stigle vrlo oštre reakcije iz Amerike u vezi sa ovim kritikama na račun Lajčaka i otprilike je poručeno - 'on je naš čovek, on radi u koordinaciji sa nama". Ne možete optužiti posrednike koji imaju mandat za pregovore. To je besmisleno, to je velika greška Aljbina Kurtija“, rekao je Maljići. 

On ističe da Kurti ovim pismima pokušava da dokaže da su EU posrednici na strani Srbije. 

„Video sam da ljudi bliski Samoopredeljenju prave nekakve tabele, koliko je predloga bilo prosrpskih, koliko proalbanskih i onda uvek ispada da su posrednici više bil za Srbiju. To je smešno, ili ste za sporazum i želite da rešite ovu situaciju, ili niste. U principu je Aljbin Kurti prihvatio i Zajednicu srpskih opština, i sve one bitne zahteve. I sad, kod procedura, da li će biti prvo ovo ili ono, svakako postoji proces. Ne može se ZSO formirati odmah, ali može početi da se formira, pa i druge stvari da idu paralelno, da postoji koncept. Ja sam tako shvatio tu mapu puta koju su oni predložili“, rekao je Maljići.

Napominje da kad se ulazi u bilo kakve kompromise, onda treba da se ostane u tim okvirima.

"Nije dobro da se sada prelazi na argumente 'ad hominem' - Lajčak ne valja, jer je on iz Slovačke koja ne priznaje Kosovo. Od početka su bile takve primedbe pa je ipak postojalo veliko poverenje u njega. Lajčak nije pregovarač tek tako, ima iskustva u tim procesima, na primer oko referenduma u Crnoj Gori. To su neke stvari koje treba zanemariti, ako želite mir, sigurnost, stabilnost“, rekao je Maljići, koji ukazuje da "Kurti ima problema sa Zapadom uopšte i da nije više samo Amerika u pitanju“.