Maljići: Vežba KBS u Južnoj Mitrovici vodi do jačanja "Republike Kfor"

Agon Maljići
Izvor: VOA

Politički analitičar Agon Maljići kritikovao je vežbu Kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici, koja je održana pre dva dana, uz ocenu da takva akcija vodi do "jačanja Republike Kfor" na severu Kosova, piše Nacional.

"Bio sam prekjuče na severu sa stranim novinarima i najveća ironija ove situacije je da nisu samo militanti naše vlade zadovoljni razvojem događaja. Uveren sam da je percepcija tamošnjih Srba da, osim iritacije prisustvom policije i hapšenjima, okolnosti njima idu u prilog, svakom eskalacijom koja jača ulogu Kfora”, naveo je Maljići.

Maljići je dodao da krajnji rezultat takvog razvoja događaja može da bude samo stavljanje severa pod veću kontrolu Kfora.

"Na severu ne možete naći nikog iskreno zainteresovanog za Zajednicu, koja bi podrazumevala integraciju sa ostatkom Kosova, već samo odvajanje, a ideja da Zajednica ide ka neuspehu, doživljava se kao neka vrsta olakšanja. Napredovanje KBS na jugu u današnjim okolnostima, kao i pozicioniranje srpske vojske oko granice, ima kao konačni rezultat samo 'Republiku Kfor'", kaže Maljići.