Manje od 48 sati do otvaranja biračkih mesta, građani na severu ne znaju gde da glasaju

Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Do otvaranja biračkih mesta u opštinama na severu Kosova ostalo je manje od 48 sati, a građani i dalje ne znaju gde će moći da ostvare svoje biračko pravo ukoliko se odluče da izađu i glasaju za ili protiv ostanka gradonačelnika na čelu opštine.

Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje, u Severnoj Mitrovici birački centri biće u naseljima u kojima pretežno žive Albanci, mada o tome građani do trenutka objave ove vesti nisu upoznati.

Prema našim saznanjima, tri Biračka centra biće u Bošnjačkoj mahali, od kojih jedno na Međunarodnom koledžu IBCM, drugo na spratu gde se nalazi supermarket „Emona“, gde je ranije bila smeštena Administrativna kancelarija Opštine Severna Mitrovica, i u zgradi Opštine Severna Mitrovica.

Birački centri biće i u školi „Aziz Sulejmani“ u Suvom Dolu, naselju gde su na ranijim izborima bili upisani mahom Albanci. Četvrti birački centar biće u isturenom odeljenju škole „Aziz Sulejmani“ koja se nalazi u Mikronaselju.

Rasporedi biračkih centara su na samim obodima Severne Mitrovice, što predstavlja mnoga kršenja važećih zakona na Kosovu.

Prema važećim zakonima, na Biračkim mestima gde građani glasaju može biti upisano najviše 850 birača po jednom biračkom mestu, a prostorije koje su određene kao Birački centri takve uslove ne ispunjavaju.

Raspored biračkih centara u Severnoj Mitrovici je takav da su oni raspoređeni u naseljima u kojima živi četiri odsto glasača od 18.796 koliko je upisano u birački spisak. Inače, taj broj je za 250 veći u odnosu na preliminarni birački spisak.

Uprkos pozivima kosovskih vlasti da Srbi uzmu učešće na ovom referendumu i izjasne se da li su za opoziv gradonačelnika, ovakvim odlukama stvaraju se uslovi koji ne mogu biti ispunjeni.

Srpska lista je uz niz argumenata pozvala građane da ne učestvuju na ovom referendumu ocenivši da iz Prištine čine sve da referendum ne uspe.

Hipotetički gledano, čak i ako Srbi odluče da izađu na referendum, ogromna većina od više od 18.500 glasača ni danas ne zna gde može da glasa, a s obzirom na mali broj biračkih mesta očigledno je da bi to stvorilo velike gužve i da svoje biračko pravo ne bi mogli da ostvare.