Marfi: Kurti nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama, treba odmah da prekine provokaciju

Kris Marfi
Izvor: Kosovo Online

Američki senator Kris Marfi saopštio je da tokom sastanka koji je imao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u ponedeljak, Kurti nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama i da Kurti treba odmah da prekine "provokaciju". Prema njegovoj oceni, današnja dešavanja na severu su provokativan i nepotreban korak.

Marfi je u objavi na Tviteru naveo da je razgovarao telefonom sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt Departmentu Derekom Šoleom o događajima na severu Kosova.

"Sa Šoleom sam imao telefonski razgovor. Ponovo zabrinjavajući razvoj događaja. Tokom mog sastanka sa premijerom Kurtijem u ponedeljak, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju", poručio je Marfi.

On je naveo da su ove opštine deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine i da službenici tehnički imaju zakonsko pravo pristupa ovim zgradama.

"Ali u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na severu, to je namerno provokativan i nepotreban korak", zaključio je Marfi.