Marinković: Američki zvaničnici govore da će pristati na rešenje koje pronađu Beograd i Priština

Vladimir Marinković
Izvor: Twitter

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković izjavio je da je da je pozicija Srbije i SAD po pitanju Kosova suprotna i dodao da za Ameriku kompromis između Beograda i Prištine predstavlja formiranje Zajednice srpskih opština, implementaciju Briselskog i Vašingtonskog sporazuma i u finalnom rešenju "međusobno priznanje", prenosi Telegraf.rs.

Na pitanje da li "međusobno priznanje" treba da nas plaši, on je odgovorio negativno navodeći da je to deo borbe i procesa koji je deo dijaloga između Beograda i Prištine.

"Sa druge strane imate čitav niz izjava američkih zvaničnika, pa i Eskobara koji je rekao da će SAD pristati na bilo koje rešenje između dve strane. Ako se mi dogovorimo u vezi nekog kompromisa da oni nemaju apsolutno nijedan razlog da pritiskaju i da nemaju nikakvu agendu koja je finalno zacrtana", rekao je Marinković.

On je dodao da je Amerika uvažila činjenicu da bez Srbije nema rešenja.

Govoreći o skraćenju mandata američkog ambasadora Entonija Godfrija i najavu dolaska na tu funkciju nekadašnjeg specijalnog izaslanika za Kosovo, Kristofera Hila, Marinković kaže da je Hil čovek od poverenja američkog predsednika Džo Bajdena i da nije slučajno predložen.

"Ono što očekujemo od Kristofera Hila da nastavi tu spoljnu politiku koja ima isti aršin za sve, da nastavi sa time da se prihvati ono što smo mi izborili, a to je da bez Srbije nema rešenja, da nikakvi pokušaji koji podrazumevaju pritisak, kršenje međunarodnog prava na koje se sada svi oni pozivaju u Ukrajini i tim idejama da tzv. Kosovo treba da uđe u NATO,  i van pravila i van procedura, i da na taj način istisnu Srbiju kao deo rešenja - da to jednostavno ne može da donese rezultate", rekao je Marinković za Telegraf.

Dodaje i da se očekuje da se na jedan diplomatski, korektan način radi sa Srbijom, na unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje, kao in a tome da američke kompanije  više investiraju ovde.

"Stvari su jednostavne. Ako se tako bude ponašao taj procenat ljudi koji će to podržavati će rasti i biće i njima lakše da rade sa nama", smatra Marinković.