Marković: Ako dijalog ne uspe biće kriva EU

Predrag Marković
Izvor: N. Marjanović

Direktor Instituta za savremenu istoriju Predrag Marković izjavio je danas da će odgovornost za neuspeh dijaloga Beograda i Prištine biti na EU, kao i ako se ne nastave u mirnom i razumnom tonu, prenosi Politika.

Kako je Marković objasnio za Tanjug ako EU bude postavljala preteške uslove ona će oslabiti razumne pregovarače kao što su predsednik države ili ministar spoljnih poslova i da će otvoriti prostor eksremistima.

Marković je ocenio i da je jučeršnja posebna sednica o Kosovu bila "cirkus" kao i da su stranke koje su pravile pometnju stalno usmerene na pravljenje buke i privlačenje pažnje.

"Odgovorna politika je pregovarati pažljivo, uporno, korak po korak bez brzih rešenja i velikih reči. To je problem koji traje decenijama ili čak duže. Neodgovorno je očekivati da se sutra donese rešenje. Naša država u tom smislu vodi dobru pregovaračku politiku", rekao je on i istakao da pregovori moraju da se nastave ali da mora da se vodi računa o tome da se najveći narod na Balkanu ne oseti kao žrtve i gubitnici EU, prenosi Tanjug.

Marković je dodao i da Srbija mora da pregovara i da ne sme biti prekida pregovora, i istakao da bi bilo bolje da postoji neki dogovor o osnovnim stvarima ali da nisu svi učesnici u političkom životu "baš odgovorni ljudi".