Matanović: Rehabilitacija saradnika fašista je i rehabilitacija ideje "velike Albanije"

Prof. Velimir Matanović.jpg
Izvor: Kosovo Online

Nakon što je zaustavljena restauracija kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, zbog njegove uloge u Drugom svetskom ratu i saradnje sa nacistima, pokrenuto je i pitanje uloge drugih kosovskih Albanaca koji su sarađivali sa nemačkim okupatorom, a čija imena danas na Kosovu nose mnoge ustanove i ulice.

Istoričar umetnosti iz Severne Mitrovice Velimir Matanović u razgovoru za Kosovo onlajn kaže da je rehabilitacija saradnika sa fašistima opasna po svako društvo. On je, međutim dodao da to nije neočekivano i da su česti primeri da dodđe do obnavljanja fašističkih ideja.

Po Matanovićevim rečima, svedoci smo da su i u delu albanskog naroda takođe postojali saradnici okupatora, te ističe on, ne čudi da se neko setio da obnovi baš kuću Džafera Deve, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio predsednik opštine Kosovska Mitrovica i ministar unutrašnjih poslova Albanije.

"Neko je želeo da oživi tu ideju Džafera Deve koji je jedan od glavnih učesnika u istrebljenju Srba i Jevreja i to ne samo iz Kosovske Mitrovice već i iz Prizrena, Peći. Svi Jevreji su završili na Sajmištu i tamo u poznatim dušegupkama izgubili su svoje živote. Ostalo je svega njih 47 koji su preživeli i oni su nakon rata svi napustili Kosovo i Metohiju i otišli za Izrael. Od svih Jevreja koji su živeli u Kosovskoj Mitrovici, ostala je samo porodica doktora Josifa Bivasa koja je nakon toga otišla za Beograd. Josifov stariji sin Hari je živeo u Beogradu, on je nažalost preminuo, dok mlađi sin Arnan danas živi u blizini Tel Aviva", kaže Matanović.

Dodaje da je opštepoznato je da je kuća Džafera Deve, koju su gradili austrijski neimari, bila reprezentativna zgrada u Kosovskoj Mitrovici, ali da je šokantno što su se u restauraciju te zgrade uključili UNDP i EU, koji bi po Matanovićevim rečima, trebalo da neguju antifašističke tekovine.

"Međutim, moramo primetiti da, kada se radi o našem regionu, da u Hrvatskoj podižu spomenici čelnicima ustaškog režima za vreme NDH Francetiću, Budaku, kao i Barišiću koji je ubio jugoslovenskog ambasadora i da EU to toleriše žmureći na oba oka, iako je Hrvatska članica Evropske unije", kaže Matanović.

Matanović napominje da i na Kosovu postoji težnja da se stvori "velika Albanija", etnički čista, bez Srba i bilo kog drugog naroda.

"Ovo na našem terenu je sve u službi negiranja srpskog naroda, negiranja njegove istorije i ono najvažnije stvaranje 'velike Albanije' na svim prostorima gde žive Albanci, stvaranje čiste etničke teritorije. Mislim da ta ideja nikada nije prestajala, samo što ona nije imala uvek svoj kontinuitet. Nakon Drugog svetskog rata i uspostavljanja bratstva i jedinstva bilo je nemoguće ostvariti 'veliku Albaniju', jer se čitavo tadašnje rukovodstvo nekada Jugoslavije borilo protiv fašizma. Čitava Evropa je bila u borbi protiv fašizma, govorim za onu slobodarsku i naprednu evropu", zaključio je Matanović.