Hasani: Džafer Deva slepi saradnik nacizma, Rode je u pravu

Kosova Pres
Izvor: Kosova Pres

Profesor prava i međunarodnih odnosa Enver Hasani smatra da je nemački ambasador u Prištini Jorn Rode bio u pravu kada je tražio da se zaustavi restauracija kuće Džafera Deve povezujući njegovo ime sa Holokaustom, jer svi arhivski i istorijski dokumenti govore da je Deva bio slepi saradnik, nacistički lokalni ideolog i sluga Hitlerove Nemačke, prenosi Gazeta ekspres.

Bivši predsenik Ustavnog suda ističe da je pogrešno što je nakon završetka Hladnog rata u bivšim komunističkim zemljama postojao trend rehabilitacije ličnosti i događaja "iz predkomunističke prošlosti u pozitivnom nacionalističkom svetlu".

Komentarišući reakciju Rodea, Hasani je ocenio da je nemački diplomata potpuno u pravu, sudeći po istorijskim činjenicama koje su veoma uverljive.

"Džafer Deva je, sudeći po svim autorima koji su pisali kompetentno i na osnovu arhivskih izvora, bio ubedljivi pobornik i lokalni nacistički ideolog, slepi saradnik nemačke politike regrutovanja muslimana (ne samo Albanaca) za nemačku stvar, od 1943. godine (sa Handžar divizijom) do 1944. (sa SS divizijom Skenderbeg)", rekao je Hiseni.

Naveo je da oni analitičari i istoričari koji pravdaju Devinu saradnju sa Trećim rajhom činjenicom da je to bila šansa za stvaranje albanske države, neće naći podršku za tako nešto ni u jednom arhivskom dokumentu ili istorijskoj knjizi, koja je objavljena van albanskog univerzuma.

Hiseni je rekao da je restauracija kuće Džafera Deve neprihvatljiv projekat koji ne poštuje Kosovo i istoriju njegove državnosti.

"Mislim da tu kuću treba obnoviti zbog njenih arhitektonskih vrednosti, pretvoriti u dokumentacioni centar za zločine počinjene na Kosovu tokom postojanja bivše Jugoslavije, uključujući i vreme Drugog svetskog rata. Dakle, nešto što sam video u Vilnjusu, muzeju koji dokumentuje zločine počinjene pod sovjetskim i nacističkim režimom. Projekat obnove kuće Džafera Deve je pokušaj da se lokalni ideolozi nacističkog režima pretvore u heroje, koji imaju sramna dela ubijanja civila i pripadnika drugih nacija koje je Hitler opisao kao inferiorne", kaže Hiseni.

Naglasio je da su istorijske činjenice nemilosrdne i ne ostavljaju prostora za lična nagađanja i razmišljanja, kao i neke koje nisu zasnovane na opipljivim činjenicama.

Povodom reagovanja iz Srbije protiv renoviranja kuće Džafera Deve i navoda kosovskog ministra kulture Hajrulahua Čekua da je to propaganda protiv Kosova, Hiseni je rekao da je rekacija Čekua žalosna.

"Ovde nije bitno ko je pokrenuo debatu, već šta se u relevantnim dokumentima i knjigama balkanske istorije kaže o liku i delu Džavera Deve. Bitno je, a ne ko i kako to kaže! Ono što ministar govori i šta drugi govore o liku i delu Džafera Deve niko ne govori niti misli osim pisanja samog Džafera Deve i dela političke štampe u egzilu. Niko drugi", rekao je Hiseni.

Povodom odustajanja međunarodnih organizacije koje su bile uključene u renoviranje Devine kuće od tog projekta i saopštenja Ministarstva kulture da će nastaviti radove, a upitan da li bi renoviranje trebalo da se nastavi, Hiseni je rekao da bi renovoranje trebalo da se nastavi tek nakon što jednom zauvek Ministarstvo kulture objasni da se ne radi za Džafera Devu, njegovu figuru i delo, već za arhitektonske vrednosti koje zgrada ima, ne ostavljajući sumnje da Džafer Deva prati sudbinu političkog režima kome je služio i čiju istoriju je presudio i to konsenzusom.