Matić: Beograd nema nikakvu obavezu da "izruči" Radoičića Prištini

Marko Matić
Izvor: Pink

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas, povodom najave Prištine da će uputiti zahtev Beogradu za izručenje bivšeg potpredsednika Srpske lista Milana Radoičića, da Srbija nema pravnu obavezu da to uradi, preneo je RTV.

"Oni imaju mesnu nadležnost, ali mi imamo personalnu s obzirom da je u pitanju državljanin Srbije. Mi sa Kosovom nemamo nikakav sporazum o međusobnom izručenju, o međusobnom priznavanju poternice. Tome u prilog govori činjenica da su se čak i među kosovskim specijalcima, koji su učestvovali u akciji, nalazila lica koja su sa poternice za kojima je Srbija raspisala potragu iz Preševa i Bujanovca", istakao je Matić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, ni Priština ne izručuje ljude koje Srbija potražuje, tako da ni Srbija nema tu vrstu obaveza, što ne znači da neće biti političkih pritisaka, zbog čega je važan odgovor srpskih pravosudnih institucija kako bi se ta vrsta pritisaka izbegla.

Smatra da je potvrda Vašingtona da je Srbija načinila korake ka deeskalaciji, u pogledu smanjenja srpskih vojnih snaga i postupanja pravosudnih organa i institucija, čini srpsku poziciju neuporedivo boljom u odnosu na onu koja je bila pre nekoliko dana, neposredno posle događaja u selu Banjska.

"Pokazali smo da nemamo veze sa tim incidentom, da smo spremni da procesuiramo odgovorne i da smo spremni da učinimo političke napore i korake u smislu deeskalacije", rekao je Matić i dodao da je prištinska strana ta koja pokušava da zataška likvidacije i prekoračenja njenih policijskih snaga.

Odgovarajući na pitanje šta čeka Srbiju u Granadi, Kini, a šta na sednici Saveta bezbednosti UN, izjavio je da Srbija ima priliku da ojača svoje međunarodne pozicije, pre svega u Kini gde mogu da se potpišu investicioni ugovori, koji su značajni za ekonomske izazove s kojima će se Srbija suočiti u narednom periodu.

"S druge strane, EU je naš najveći spoljnotrgovinski partner. Moramo da održimo odnose jer je to važan signal za strane investitore, jer najveći broj stranih investicija dolazi iz EU. Mi smo upućeni investiciono, trgovinski i u svakom drugom ekonomskom smislu pre svega na EU, zbog čega je samit u Španiji važan, da se osnaže veze sa EU, a Savet bezbednosti će biti prilika da pred svetskom javnosti i donosiocima odluka, iznesemo činjenice, naše principe u odnosu na KiM i očuvanje teritorijalnog integriteta", objasnio je on.

Kako je naveo, ne može se očekivati da Savet bezbednosti donese neku odluku koja bi razrešila situaciju na Kosovu, s obzirom da su stalne članice Saveta bezbednosti, koje imaju pravo veta, podeljene.