Matić o zahtevu Prištine CEFTI: Krše sporazum, nisu u poziciji da oduzimaju status UNMIK-u

Tatjana Matić
Izvor: Tanjug

Zahtev privremenih institucija samouprave u Prištini predstavlja grubo kršenje CEFTA sporazuma i sporazuma u briselskom dijalogu, koji na ovaj način ne mogu da se menjaju, kaže za Kosovo onlajn Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, povodom zahteva koje je Kosovo poslalo CEFTI, a u kome se traži da više ne budu predstavljeni uz posredstvo UNMIK-a.

Da se Kosovo obratilo CEFTI saopštila je danas kosovska ministarka industrije i trgovine Rozeta Hajdari, navodeći da je pismo sa ovim zahtevom poslato 24. septembra. 

Matić, međutim, kaže da "privremene institucije samouprave u Prištini nisu u poziciji da UNMIK-u ispred CEFTE oduzimaju status".

"Nadležna osoba ispred Republike Srbije je istog dana poslala odgovor u okviru CEFTA, uključujući i predstavnike Evropske komisije, da je zahtev neprihvatljiv u okviru CEFTA", kaže Matić za Kosovo onlajn.

Inače, Kosovo je postalo punopravni član CEFTA u julu 2007. godine, ali je sporazum o slobodnoj trgovini u ime Kosova potpisao UNMIK, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244. Odluke u CEFTI donose se konsenzusom.

nona
08. Oktobar 2021.
gospodjo unmiknje umro nema vise sad derzava kosova reciprocitet isao vreme kad ste dogovorili sa unmikum derzava ima pravila
Neki
08. Oktobar 2021.
Nona prvo molim te da naučiš srpski, zatim da pišeš komentare. Drugo UMNIK je još na Kosovu a vi neznam kad ćete dobiti državu jer vi imate jednu Albaniju.