Mazreku: Nemačka će i posle odlaska Angele Merkel pomno pratiti Zapadni Balkan

Avni Mazreku
Izvor: Klan Kosova

Stručnjak za evropske integracije Avni Mazreku u izjavi za Kosovo onlajn ocenjuje da je tokom svoje posete Srbiji i Albaniji, nemačka kancelarka Angela Merkel jasno stavila do znanja da je put zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, uslovljen postizanjem konačnog dogovora između Kosova i Srbije, dodajući da je međusobno priznanje jedina prihvatljiva opcija, ne samo za Kosovo, već i za Balkan, Evropu i svet.  

“Bazirajući se na poslednje izjave državnog sekretara Nemačke, ali i izjave Merkelove  u vezi procesa dijaloga Kosova i Srbije, opcija za prihvatljivo rešenje bila bi priznavanje nezavisnosti Kosova i postizanje konačnog sporazuma. Zato, izgleda i da je perspektiva Zapadnog Balkana, u ovom slučaju perspektiva učlanjenja Zapadnog Balkana u EU proporcionalna dužini vremena u pronalasku tog rešenja”, kaže Mazreku. 

On ukazuje da je Nemačka, bila i ostala aktivno uključena u pronalaženju prihvatljivog rešenja i za Kosovo i za Srbiju.

“Ali, i pored toga što je prošlo 13 godina, nezavisnost Kosova nije prihvatljiva opcija  za beogradsku stranu, dok Priština nije prihvatala ništa drugo do priznavanja nezavisnosti. Međutim, druge opcije osim bilateralnog priznanja trenutno su nemoguće u balkanskom, evropskom, ali i globalnom kontekstu. Stoga, kako bi se pronašlo rešenje za otvorena pitanja čini se da opcija Nemačke ohrabruje novu misiju sastanaka Kosova i Srbije o temamo o kojima se dve strane mogu složiti i koje mogu biti sinhroizovane sa zemljama Zapadnog Balkana, odnosno zemljama Zapadnog Balkana u EU”, ističe Mazreku. 

Rešavanje otvorenih pitanja na Balkanu, je od strateškog interesa i za Nemačku navodi Mazreku. On istovremeno smatra da će zbog toga, ova zemlja i nakon odlaska Angele Merkel pomno nastaviti da prati dešavanja u ovom regionu.

“Smatram da je glavna poruka gospođe Merkel na kraju njenog mandata da Zapadni Balkan ostaje važan za perspektivu Evropske unije, a što je rečeno i tokom sastanka sa liderima Zapadnog Balkana. Takođe, Zapadni Balkan ostaje od strateškog interesa za samu Nemačku, te da se problemi koji postoje među državama reše. Naravno, njena poruka je znak da se u procesu rešavanja otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, može računati na podršku Nemačke”, zaključuje Mazreku.