Mehaj: Rusija po svaku cenu traži destabilizaciju Kosova

Armend Mehaj na konferenciji u Splitu
Izvor: Koha ditore

Ministar odbrane Armend Mehaj izjavio je da nedavni nemiri na severu Kosova pokazuju da Rusija po svaku cenu traži destabilizaciju Kosova, prenosi Koha. 

Mehaj kaže da to dokazuje umešanost ruskih diplomata, kao što je to, navodi, bio slučaj pre nekoliko godina bivšeg službenika Unmika, ruskih i beloruskih zvaničnika, navodno novinara koje je uhapsila Kosovska policija, kao i poseta ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka srpskim snagama blizu Kosova. 

Mehaj je to rekao na godišnjoj konferenciji Jadranske povelje-SAD, pred ministrima odbrane i njihovim delegacijama, održanoj juče u Splitu, gde je istakao da je Balkan meta kineskih i ruskih pretnji.

On je istakao da Kosovo čvrsto stoji na putu zapadne demokratije i da je ima snažnu evroatlantsku orijentaciju. 

Mehaj je rekao da je potvrda tog stava to što Kosovo na početku pandemije kovid-19 nikako nije prihvatilo donacije iz Rusije ili Kine.

"Sve primenjene vakcine su licencirane od strane EU. Ni u teškim vremenima nismo izgubili fokus i orijentaciju, jer verujemo u večno partnerstvo i prijateljstvo i prihvatamo demokratske vrednosti u svakom trenutku", rekao je Mehaj.