Mehaj: Vreme da se zahtev Kosova za članstvo u NATO tretira ozbiljno

Armend Mehaj
Izvor: Kosovo Online

Ministar odbrane Armend Mehaj saopštio je da je vreme da se zahtev Kosova za članstvo u NATO tretira sa najvećom ozbiljnošću i konkretnom pozitivnom odlukom.

"Imajući u vidu pretnje i opasnosti koje ozbiljno ugrožavaju bezbednost, mir, stabilnost i demokratsko okruženje regiona Zapadnog Balkana, od destruktivne i agresivne politike Rusije i njenih saveznika, vreme je da SAD odobre naš dugogodišnji zahtev za otavranjem stalne vojne baze SAD na Kosovu", dodao je Mehaj.

On je na Fejsbuku napisao da Ministarstvo odbrane pažljivo prati kritičnu bezbednosnu situaciju u Evropi "izazvanu početkom vojne agresije Rusije na Ukrajinu, kao i implikacije po regionalnu, kontinentalnu i globalnu bezbednost".

"Svojim mehanizmima kontinuirano pratimo sve regionalne i globalne pojave i procese, kao i ciljeve i aktivnosti neprijateljskih aktera koji ugrožavaju bezbednost naše zemlje iz inostranstva”, naveo je Mehaj. 

Rusija, "sinhronizovana sa svojim saveznikom Srbijom", kako je napisao, nastavlja intenzivno sa hibridnim ratnim aktivnostima u regionu, "poput dezinformacija od pre nekoliko koje je dao ministar spoljnih poslova Rusije”. Ta opasna dezinformacija, kako tvrdi, imala je za cilj da izazove konfuziju unutar jedinstva evroatlantski orijentisanih zemalja.

Mehaj je uputio molbu građanima da uzimaju u obzir samo zvanične informacije relevantnih institucija Kosova.

"Kosovo i njegovi građani uopšte su preko svojih predstavnika otvoreno i čvrsto izrazili podršku narodu Ukrajine, kao i njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, napisao je Mehaj, dodajući da zbog toga nema razloga da se takva solidarnost nudi kroz "nedržavne strukture".

On je naveo i da ako bi SAD “kao vitalni partner i saveznik" Kosova to zahtevale, da je Kosovo spremno da ponudi sve operativne sposobnosti i kapacitete KBS.