Mehmeti: Odluka o prijavi za članstvo u Interpolu nakon konsultacija i procene

Samedin Mehmeti
Izvor: GazzetaExpress

Generalni direktor kosovske policije Samedin Mehmeti izjavio je da će odluka o apliciranju Kosova za članstvo u Interpolu biti doneta nakon konstruktivne procene procesa prijave i konsultacija releventanih institucionalnih aktera, prenosi Gazeta ekspres. 

"Članstvo Kosovske policije u Interpolu je veoma važno i neophodno za nas, ali i za sam Interpol, jer Kosovo nije samo potrošač bezbednosti već i proizvođač spoljne bezbednosti. Nakon neophodnih priprema na osnovu konstruktivne evaluacije procesa prijave od strane svih relevantnih institucionalnih aktera, koordinacije i neophodnih konsultacija, biće doneta odluka o prijavi", rekao je Mehmeti odgovarajući na pitanje da li će Kosovo ove godine aplicirati za članstvo u Interpolu.

On je podsetio na nekoliko, kako kaže, sastanaka na visokom nivou sa predstavnicima različitih institucija, uglavnom bezbednosnih i pravosudnih, održanih u decembru prošle godine, a da je jedan od njih bio i sastanak sa direktorom Interpola u SAD Majklom Hudžisom. 

"Ovaj sastanak je bio od posebnog značaja za mene kao šefa Kosovske policije, pošto smo razgovarali o značaju međunarodne saradnje za sprovođenje zakona, saradnja koju su veoma pozdravile obe strane", rekao je Mehmeti.

Na pitanje o akcijama na severu Kosova i bezbednosti policijaca, Mehmeti je naveo da se u skladu sa procedurama predviđenim pre svake realizacije policijske operacije vrši operativno planiranje i procene, uključujući i procene rizika, gde se u zavisnosti od njih preduzimaju neophodne bezbednosne i logističke mere. 

"Možemo reći da je u poslednje vreme bilo nekoliko operacija u oblasti koju ističete, bilo je veoma uspešnih operacija koje su sprovodili centralni i regionalni nivo, uključujući i određene direkcije kao što je Uprava za istraživanje trgovine narkoticima, zatim kontinuirane operacije od strane granične policije protiv krijumčarenja, a postoperativne procene se rade nakon svake operacije", rekao je Mehmeti. 

On je naveo da se u zavisnosti od nalaza, analiza i izazova sa kojima se susreće policija tokom sprovođenja policijskih operacija i mogućih propusta vrše postoperativne procene i da se, u zavisnosti od zaključaka, preduzimaju odgovarajuće mere za poboljšanje rada policije i učinka za buduće planiranje i operacije.

Mehmeti je, povodom žalbi kandidata za prijem u Kosovsku policiju da pitanja na testu nisu dobro formulisana i da su bila veoma teška, kao i da li će biti raspisan novi konkurs ako se ne ispuni broj ljudi predviđenih za prijem u policiju, Mehmeti kaže da je policija, kao i ranije, u vezi sa izradom pismenog testa sarađivala sa spoljnim stručnjacima, kao što su profesori matematike i albanskog jezika, kako bi test bio kvalitetan i u skladu sa najboljom praksom, a da je pitanja iz opšteg znanja izradila radna grupa u okviru Kosovske policije i da su sastavljena po principu da su logična. 

On je dodao da je dovoljan broj kandidata položio test. 

Na pitanje da li kosovska policija ima kapacitet da garantuje da će neko od pritvorenika u Hagu od bivši lideri OVK biti stavljen u kućni pritvor, Mehmeti je rekao da policija ima kapacitet za to, ali da pitanje treba  uputiti nadležnim organima.