Mehmeti tvrdi da je treći napad na policiju došao iz "pravca Srbije"

Samedin Mehmeti
Izvor: Ekonomia Online

Direktor kosovske policije Samedin Mehmeti izjavio je da se sumnja da je treći napad na policijske patrole koji se dogodio sinoć u selu Bube došao iz "pravca Srbije", prenosi Reporteri.

"Treći napad dogodio se sinoć, u selu Bube, oko 20.40 časova. Čulo se četiri do pet kratkih rafalnih hitaca, ispaljeno je oko 30 metaka za koje se sumnja da su došli sa teritorije Republike Srbije. Povređenih nije bilo, samo materijalna šteta. Do pucnjave je došlo na udaljenosti od 200-300 metara od patrole, tamo gde smo pre izvesnog vremena zatvorili ilegalni put koji je dugo korišćen za šverc", rekao je Mehmeti na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, napadi su organizovani i imaju za cilj ometanje policijskih akcija u vezi sa borbom protiv šverca i ilegalne trgovine.

Kada se radi o jutrošnjem napadu, Mehmeti kaže da niko nije povređen zahvaljujući blindiranim staklima na vozilima u kojima su se policajci nalazili.

"Jutros oko 7.40 patrole granične policije direktno su napadnute, a napad je izveden ručnim bombama i vatrenim oružjem za koje se sumnja da je tipa AK-47, oba policijska vozila su oštećena. Srećom nemamo povređenih policajaca", rekao je on.

Mehmeti je, kako je preneo Kljan Kosova, rekao da je od 13. aprila do danas bilo četiri napada na mestima koja su veoma blizu jedan drugom i da su napadi međusobno povezani.

"To nam ukazuje da je reč o organizovanoj grupi koja ima za cilj da napadne i ometa rad Kosovske policije i koja želi da ometa naše akcije koje se odnose na borbu protiv šverca i raznih ilegalnih trgovina koje se odvijaju na ovom delu kosovske granice”, rekao je on. 

Iznoseći detalje o događajima od 13. aprila 2022, naveo je da je oko 7.30 časova na magistralnom putu Mitrovica-Zubin Potok, između Zubinog Potoka i sela Varage, patrola Kosovske policije na putu naišla na zavarene gvozdene ježeve koji služe za oštećenje guma na vozilima i da je na sredini kolovoza bilo 47 ježeva.

"Značajno je vreme kada se to dogodilo jer u 8 časova dolazi do smene naših patrola koje deluju na graničnim prelazima Brnjak i drugim punktovima vezanim za ilegalne puteve koje smo pre izvesnog vremena zatvorili. Drugi napad dogodio se istog dana oko 21.45. Kamenovano je vozilo patrole granične policije dok su se vraćali sa kraja smene. Vozilo je oštećeno, a povređenih nije bilo", rekao je Mehmeti.