Merkel: Nisu ni sve zemlje EU priznale Kosovo, neka pitanja će se rešiti na kraju procesa

Nemačka kancelarka Angela Merkel u Beogradu
Izvor: RTS

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o Kosovu, BiH i nizu tema o kojima je, kaže, potrebno razgovarati. 

“Upoznala sam Aleksandra Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja nego sprovodi u delo ono što obeća”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

Na pitanje da li će Srbija morati da prizna Kosovo kako bi ušla u EU, nemačka kancelarka je navela.

"Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Nisu ni sve zemlje EU priznale nezavisnost Kosova. Nema smisla razgovarati o tome pre nego što se reše druga pitanja. Ja sam za pragmatičan pristup."

Kancelarka je ohrabrila Srbiju da ide dalje ka pravnoj državi I poručila da bi ekonomski uspesi trebalo da budu podstrek da je članstvo u EU cilj.

Govorila je i o uspostavljanju zajedničkog ekonomskog tržišta i najavila da će uskoro u Sloveniji biti održan sastanak sa državama Zapadnog Balkana pod slovenačkim predsedavanjem.

Merkel o srpskom litijumu 

"Ako se interesuje ceo svet interesujemo se i mi. Znamo koliko je litijum važan. Srbija ima nešto što zaista vredi. Postoji zabrinutost kako će se eksploatacija vršiti i to je važno pitanje".

U svom obraćanju medijima posebno je ukazala na 80-tu godišnjicu napada Vermahta na Jugoslaviju.

S tim u vezi je najavila pola miliona evra koje će Nemačka dati za obnovu, ističući da je to važan signal pomirenja i sećanja na događaje, što je važno i za region.
 

 

Pravi Prištevac
14. Septembar 2021.
Da sve zemlje EU priznaju Kosove, da Srbija prizna Kosovo, zar neko može da zamisli da će na Kosovu biti bolje?
Da će biti manja korupcija, da se neće zapošljava ti samo deca iz jakih porodica i fisova, da će biti bolje obrazovanje, da će biti bolje zdravstvo, da će Albanci praviti proizvod koji će biti konkurentan sličnim proizvodi a iz Srbije, Hrvatske Bosne pa i Makedonije??? Živi bili videli - ko je hteo da upropasti Albance odvojio ih je od Srbije.