Merkel: Podržavamo inicijativu za regionalnu saradnju, Berlinski proces je nezamenjiv

Angela Merkel
Izvor: Reporteri

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas u Tirani da se se mnogo toga promenilo u odnosima između zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Kosovo pres.

Kancelarka je rekla da se razgovaralo o važnim infrastrukturnim projektima, posebno o pokretanju radova za "Autoput Mira".

Ona je pozdravila projekat zajedničkog regionalnog tržišta, gde je rekla da se nisu svi pridružili, ali danas je dogovoreno da se radi u ovom pravcu i da se "Berlinski proces ne može zameniti bilo kojom drugom inicijativom, već se jednostavno stvari mogu ubrzati drugim inicijativama".

"Saradnja na regionalnom nivou je nešto što EU i Nemačka podržavaju", rekla je Merkel.  

Merkel se zalagala za veću regionalnu saradnju, rekavši da će to ponoviti na bilateralnim sastancima koje će održati sa premijerima zemalja.

Ona je rekla da Nemačka ima interes za članstvo ovih zemalja u EU, ali da je regionalna saradnja nešto drugo i da pozdravlja svaku saradnju između zemalja Zapadnog Balkana.

Ona je naglasila da joj srce kuca za ovaj region, ostavljajući otvorenim mogućnost da će više posećivati Albaniju i druge zemlje.

Merkel je na konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijem Ramom izjavila da su odnosi između Nemačke i Albanije veoma dobri, pohvalivši napore za restrukturiranje pravosudnog sistema.

Ona je rekla da su Albanija i Severna Makedonija ispunile svoje obaveze za početak pregovora o članstvu u EU, ali to nije postignuto samo vetom Bugarske.

Božidar
15. Septembar 2021.
Učiteljica je rekla svoje, ajde sada deco svi u open balkan..