Merkel: Veliki geostrateški interes da se zemlje regiona prime u EU

Vučić i Merkel
Izvor: Printskrin

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da članice EU imaju veliki geostrateški interes da se sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana prime u EU, prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što pojedini kažu da zemlje regiona nisu postale demokratskije i nisu se približile EU, ona je rekla da treba razlikovati dve stvari.

"Spremnost EU da primi nove države članice, a mi znamo da postoji izvesna zabrinutost što se tiče funkcionalnosti. Predsednik Francuske je pokrenuo reforme uvođenjem nove metodologije klastera i imaćemo veliki napredak ako se ispuni jedan klaster, ali će biti i duži period između dva klastera", rekla je Merkelova.

Ističe da joj je drago što čuje da se Srbija sada intenzivno bavi reformom pravosuđa i dodaje da EU mora to da oceni.

"Znam da je ponekad percepcija takva da taj proces teče sporo i da evropska strana smišlja neke nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećava povezanost u regionu i pomaže procesu pristupanja. Takođe, postavljaju se isti uslovi svim držvama članicama. Mi koji smo već države članice imamo veliki geostrateški interes da se sve ove zemlje prime u EU", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je dodala da se ponekad vidi nazadovanje, pošto ima uticaja i iz drugih delova sveta, ali da EU mora da ima na umu da ima važan geostrateški interes približavanja regiona EU.