Mesić: Hrvatska bi morala da ima aktivniju ulogu u Pokretu nesvrstanih

Stjepan Mesic
Izvor: Tanjug

Nekadašnji predsednik Hrvatske i poslednji predsedavajući Predsedništva SFRJ uoči raspada bivše države Stjepan Mesić izneo je najpre niz kritika na račun Samita nesvrstanih u Beogradu, a potom konstatovao da je "Hrvatska morala imati aktivniju ulogu u Pokretu nesvrstanih, uprkos članstvu u NATO i EU" i jasnoj integraciji u zemlje sa zapadnim sistemima vrednosti, prenosi Tanjug.

"Žao mi je što Hrvatska na planu saradnje s Pokretom nesvrstanih nije učinila gotovo pa ništa, kao da uvek postoji strah aktualne vlasti da bi se taj potez protumačio kao želja za povratkom Jugoslavije", kaže Mesić i dodaje da je ta država mrtva i više ne može da postoji.

U izjavi za hrvatski t-portal, Mesić ističe činjenicu da je Josip Broz Tito kao glavni organizator i osnivač Pokreta nesvrstanih time izgradio snažnu političku poziciju i postao jedan od najvećih svetskih državnika i tvrdi da ime nekada doživotnog predsednika SFRJ nije, kako kaže, nijednom spomenuto upravo na 60-godišnjicu prvog sastanka, što je, smatra, "čist istorijski falsifikat".

Napominje da je u medijima zabeležen deo Vučićevog govora u kojemu današnju Srbiju predstavlja kao "pravnog naslednika Jugoslavije", što je, navodi, apsolutno pogrešno.

"Osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni su naslednici svi konstitutivni elementi države, ni manje ni više", kaže Mesić.

Navodi da bi Pokret nesvrstanih mogao ponovno da odigra pozitivnu ulogu i doprinese smirivanju tenzija ukoliko bi zemlje bile koordinirane.

Puno, kaže, zavisi od države koja preuzima štafetnu palicu - Azerbajdžanu.

"Poruke sa sastanka u Beogradu svakako ne idu u tom smeru - zapravo, ukoliko su već zanemarili Titovu ulogu, tamo nismo čuli nijednu poruku vrednu pažnje", smatra Mesić, koji kaže da ga je neprijatno iznenadilo to da na beogradski samit nije pozvan bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova Budimir Lončar.