Meštani Raniluga: Detonacija nas uplašila, stanje je zabrinjavajuće, nije se do sada dešavalo

Bačena eksplozivna naprava u Ranilugu
Izvor: Kosovo Online

Eksplozivna naprava koja je u subotu oko 23 sati bačena na lokal koji se nalazi u sastavu porodične kuće poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova Zorana Maksimovića iz Raniluga, među meštane tog naselja na jugu Kosova unela je nemir i strah, kao i brigu za dalji opstanak Srba na tom prostoru.

U razgovoru za Kosovo onlajn navode da se ovako nešto prvi put dešava u Ranilugu te da osećaju dodatan pritisak, jer nisu sigurni da se tako nešto danas - sutra neće opet ponoviti. 

Predsednica privremenog organa Kosovske Kamenice Tanja Aksić ukazala je da se poslednjih meseci konstanstno vrši pritisak na Srbe kako na severu, tako i na jugu.

"Ovo se ranije nije dešavalo u opštini Kosovska Kamenica, pre par meseci imali smo hapšenje našeg sunarodnika, Zlatana Arsića koji je nedužan uhapšen, a ovo što se desilo u subotu sve meštane opštine je potreslo, a posebno meštane Raniluga", naglasila je Aksić.

Prema njenim rečima, četvoročlana porodica Zorana Maksimovića u čije dvorište je u subotu oko 23 časa bačena eksplozivna naprava, je vredna, radna, poštena, čestita...

"Svi strahujemo, ovo je šok za sve nas. Međunarodna zajednica, kao i relevantne institucije na prostru Kosova ne reaguju, oni su brzi kada je u pitanju hapšenje Srba, proterivanje, zastrašivanje, ali kada je reč o zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji tada se ogluše o sve. Ne osećamo se bezbedno, strahujemo za svoje živote", kazala je Aksić.

Naglašava da to što u 21. veku ljudi na Kosovu žive pod strahom, konstantnim pritiskom i stresom je neviđeno u bilo kojem drugom delu Evrope.

Meštanin Raniluga Goran Stoiljković ispričao je da ga je detonacija od eksplozivne naprave probudila iz sna.

Kako je naveo, s obzirom da je ceo dan radio, uveče je legao ranije da spava.

"Negde oko 22.45 čuo sam neku eksploziju. To se nikada nije desilo do sada, baš baš nikada, zabrinuti smo svi u selu Ranilug", dodao je.

Milan Tomić iz Raniluga ističe da je taj događaj uneo dosta nemira u njihovu sredinu.

Kako kaže, niko nije očekivao da će se to desiti, a u prvi mah su pomislili za detonaciju da je grmljavina.

Ipak, kako dodaje, kada su shvatili da je nešto eksplodiralo, pomislio je da je plinska boca, a ujutru je saznao šta se stvarno i zbilo.

"Do sada nismo imali ovakvu situaciju da neko baca bombu, stanje je veoma zabrinjavajuće, svi smo uplašeni jer ne znamo da li će danas, sutra da se desi slična situacija", navodi Tomić.

Tomić je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje i da se počinioci pronađu i izvedu pred pravdu.

"Ukoliko se ovo nastavi, nama ovde života nema", zaključuje Tomić vidno zabrinut za budućnost svoje porodice i svojih sunarodnika u Ranilugu.