Micotakis: Grčka neće menjati stav o Kosovu

Micotakis i Vučić.jpg
Izvor: Instagram

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis izjavio je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da što se tiče Kosova Grčka neće promeniti stav, ali da žele da vide normalizaciju odnosa sa Prištinom i da zato podržavaju nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, prenose Novosti.

"Mi nismo videli nikakav napredak poslednjih meseci, i ja znam da se Aleksandar obavezao da će nastaviti pregovore, kako bi se na pravedan način rešio ovaj problem", kazao je premijer Micotakis.

Vučić je naveo da su razgovori sa Prištinom bili jedna od tema razgovora i da Grčka razume poziciju Srbije.

"Mi ne želimo zamrznute konflikte, želimo rešenja, ali rešenja moraju biti kompromisna", rekao je srpski predsednik.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, kako je naveo Vučić, "premijer Micotakis je bio dovoljno ljubazan da sasluša poglede Srbije".

"A, ja sam njega zamolio da Grčka nastavi podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao što ćemo i mi uvek podržavati Atinu", napominje Vučić.

On je rekao da Srbi u grčkom narodu vide iskrene prijatelje i da nije lako opisati kolika je ljubav našeg naroda prema Grcima.

"Istovremeno želim da zahvalim premijeru Micotakisu na odličnoj saradnji. Naša trgovinska razmena uprkos svim problemima zbog pandemije nastavlja da raste i ona je 2021. godine iznosila 660 miliona evra", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je tema razgovora bila i evropski put i zahvalio je Grčkoj na svoj podršci.

Premijer Micotakis je zahvalio svom "velikom prijatelju Aleksandru Vučiću" na divnoj dobrodošlici.

"Vrlo je značajna poseta i predsednice Grčke koja će se održati početkom marta i ta poseta će potvrditi da su Srbija i Grčka dve zemlje koje su povezane geografijom, istorijom, verom, ali i zajedničkom vizijom ujedinjene Evrope, u kojoj želimo da vidimo i Srbiju", rekao je Micotakis.

On dodaje da je neophodno i hitno da Srbija postane deo EU, kako bi se ostvarilo blagostanje u regionu.

"Ja verujem u budućnost Unije, vi sami znate koliko su važne reforme na putu u EU. Evropska unija je okrenuta priključenju svih zemalja. Sve zemlje u regionu sanjaju zajedničku budućnost, i svaka od njih zahteva zaseban pristup", dodao je Micotakis.

Premijer Grčke je rekao da su Zapadna Evropa i priključenje EU glavni prioritet i da Grčka to svesrdno podržava.

"Mi treba da ostavimo za sobom teška iskušenja, poput kovida. Srbija je pokazala impozantan privredni razvoj i prošla je blago što se tiče posledica. Moramo se baviti povezivanjem, posebno u oblasti energetike, kako bi maksimizirali energetsku stabilnost, i želimo da postanemo čvorište kako bi diverzifikovali snabdevanje energijom", dodao je predsednik Vlade Grčke.

Micotakis je rekao da je Vučić u pravu što se tiče unapređenja trgovinske razmene i investicija.

"Imamo mnogo potencijala da unapredimo naše privredne odnose, i želim da iskažem radost što je Grčka jedna od glavnih turističkih odredišta Srba, a mi želimo i da proširimo naše kapacitete kako bi mogli što više ljudi da ugostimo", rekao je on i dodao da se nada da će i više grčkih turista dolaziti u Srbiju.

Inače, predsednika Vlade Grčke Kirjakosa Micotakisa na aerodromu "Nikola Tesla" večeras je dočekao šef diplomatije Srbije Nikola Selaković.