Selaković: Grčka principijelno podržava očuvanje suvereniteta Srbije

Selaković sa Dendijasom
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zahvalio je danas, posle razgovora sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom u Atini, na podršci koju Grčka pruža evopskom putu Zapadnog Balkana, a naročito Srbije, kao i na principijelnoj i jasnoj podršci po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova, prenosi Tanjug.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio na podršci koju Grčka pruža u pronalaženju rešenja za kosovski problem kroz dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Preneo je da je Dendijasa upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i o svemu što se dešavalo tokom septembra i oktobra.

Selaković je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da uzvrati posetu grčkom kolegi koji je posetio Beograd u aprilu ove godine.

''Današnji sastanak je prirodan nastavak naše komunikacije koja je zvanično započeta u aprilu, a koja se nadovezuje na strateško partnerstvo naše dve države koje je ozvaničeno 2019. godine, prilikom posete predsednika Vučića Atini kada je održan Visoki savet za saradnju Srbije i Grčke'', naveo je Selaković.

On je izrazio uverenje da će u narednom periodu biti nastavljeno sa tom praksom i da će, čim epidemiološki uslovi to dozvole, u Beogradu biti organizovani četvrti Visoki savet za saradnju.

Selaković je preneo da je razgovarano o potrebi produbljivanja i jačanja ekonomske saradnje i naglasio da se Srbija ne raduje samo svojim, već i uspesima Grčke koja, kako je ocenio, uspešno izlazi iz krize i koja je ponovo u prilici da se putem svojih investicija vraća na srpsko tržište.

Selaković je naglasio da je Srbiji bila čast što je pomogla Grčkoj koja je letos bila pogođenja nepogodama i što su srpski vatrogasci mogli da pomognu bratskom grčkom narodu u saniranju požara i njegovih psoledica.

''Grčki narod uvek može da računa na spremnost Srbije da pomogne u takvoj situaciji'', naglasio je Selaković i dodao da robna razmena Srbije i Grčke mora da se poveća i da je u prvih osam meseci veća od 395 miliona evra i da će prevazići prošlu pandemijsku godinu što nije bilo teško, ali da treba da bude na mnogo višem nivou.

''Drago mi je što ćemo za manje od dve nedelje ugostiti zamenika ministra Kostasa Fragojanisa i da ćemo se posvetiti našoj ekonomskoj saradnji i diplomatiji'', rekao je Selaković.

Zahvalio je Dendijasu na toploj dobrodošlici, iskrenom razgovoru i na pažnji koju pokazuje prema regionu Zapadnog Balkana, kao i na prilici da grčkim zvaničnicima prikaže ono što je spoljna politika Srbije ne samo u borbi za nacionalne interese i EU aspiracije, već u borbi za zašitu mira i stabilnosti koji je glavni uslov ''sine kva non'' za ostvarivanje ekonomskog napretka.

''Naši odnosi sa Grčkom nisu samo odnosi između dve države. Mnogo je toga zajedničkog što delimo kroz istoriju, borili smo se za isti sistem vrednosti i da sačuvamo suvereno pravo naših naroda da odlučjuju o svojoj sudbini. Uveren sam da ćemo tu dobru tradiciju održavati i u budućnosti'', poručio je Selaković.

Izrazio je zadovoljstvo što Grčka u vreme mandata Dendijasa preuzima predsedavanje Procesom za saradnju u Jugoistočnoj Evropi.