Miftaraj: Ako ostalih 10 kandidata SL ne prihvati poslanička mesta, najverovatnije će ostati upražnjena

Ehat Miftaraj
Izvor: Ekonomia Online

Proces zamene poslanika Srpske Liste u Skupštini Kosova može trajati nedeljama izjavio je izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj i dodao da će, ukoliko ostalih deset kandidata iz Srpske liste ne položi zakletvu, ta poslanička mesta najverovatnije ostati upražnjena.

Miftaraj je za Kosovo onlajn istakao da će procesom zamene poslanika rukovoditi predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca, koji će zahtevati od kosovske predsednice Vjose Osmani da koordinira radnje sa Kosovskom izbornom komisijom za zamenu kandidata koji su osvojili najviše glasova na poslednjim izborima. 

“Nažalost, politička odluka Srpske liste pogaziće prava svih zajednica koje žive u severnom delu Kosova. Ustavom Kosova je predviđeno učešće srpske zajednice u Skupštini i na predstavnicima srpske zajednice je da ta prava ostvaruju u korist naroda koji predstavljaju u kosovskoj skupštini”, rekao je Miftaraj.

Miftaraj je dodao i da ostavka gradonačelnika srpskih opština na severu Kosova već ima pravne posledice.

“Predsednica zajedno sa Kosovskom izbornom komisijom dužna je da u roku od deset dana zakaže datum održavanja novih izbora u tim opštinama”, istakao je Miftaraj.

Miftaraj je naglasio da će ostavke srpskih sudija i tužilaca iz kosovskih pravosudnih institucija, ukoliko budu odobrene od strane Sudskog saveta Kosova i Tužilačkog saveta Kosova, uticati na stanovništvo u severnom delu Kosova i srpskog i albanskog, koji će tražiti pravne usluge.

Istraživač u Kosovskom demokratskom institutu Eugen Cakoli izjavio je za Kosovo onlajn istakao da su zakonske procedure za zamenu poslanika Srpske Liste vrlo jasne.

"Njih bi trebalo da zameni drugi kandidati za poslanike iz redova zog političkog subjekta, a u redovima Srpske liste ostalo je samo devet. Još jedan poslanik biće iz redova druge srpske stranke - GI SPO, koja ima najveći broj glasova posle Srpske liste", rekao je Cakoli.
 
Kako je istakao, svrha te odredbe je upravo da se izbegne ustavna kriza.

Prema njegovim rečima, novi poslanici moraju da polože zakletvu u roku od tri redovne sednice, dok kako navodi, nepolaganje zakletve predstavlja razlog za gubitak mandata.