Miftaraj: Samoopredeljenje ne planira da zaštiti javni novac uprkos obećanjima

Ehat Miftaraj
Izvor: Ekonomia Online

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj objašnjava da činjenica da Samoopredeljenja ni nakon više od dve godine na vlasti nije iniciralo obećane izmene Zakona o platama pokazuje da ne planira da zaštiti javni novac, uprkos obećanjima tokom predizborne kampanje, prenosi Gazeta ekspres.

"Ovakav pristup stranke na vlasti je u suprotnosti sa onim što su oni u kontinuitetu proklamovali, odnosno obećali da će novac, budžet Kosova biti ušteđen, utrošen na pravi način, ali praksa dokazuje suprotno. Čini da su najveći korisnici i da najveće privilegije imaju otkako su došli na vlast, premijer Kurti i kabinet njegove vlade“, izjavio je Miftaraj.

Miftaraj podseća da je premijeru Aljbinu Kurtiju, nakon isteka mandata, taj zakon garantuje pogodnosti.

"Čim završi svoj mandat premijera ili čim ne bude u mogućnosti da obavlja visoke javne funkcije, garantuju mu se do kraja života pogodnosti predviđene Zakonom", istakao je Miftaraj.

Miftaraj dodaje da se vladajuća partija "pobrinula" da se plate ministrima, zamenicima ministara i politički savetnicima povećaju.

"I to se uvek radi na štetu drugih funkcija koje su van vlasti, kao što su mesta sudija, tužilaca, ali i velikog broja državnih službenika, kojima su plate smanjene novim zakonom", zaključio je Miftaraj.