Mihailo pisao Abazoviću: CPC spremna da zaključi ugovor o uređenju odnosa sa Vladom

Mitropolit CPC Mihailo
Izvor: RTCG

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) spremna je da sa Vladom Crne Gore zaključi Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, poručio je mitropolit CPC Mihailo, prenosi RTCG.

On je u pismu premijeru Dritanu Abazoviću naveo da je CPC spremna da zaključi Ugovor u cilju daljeg uređenja uzajamne saradnje te verske organizacije i Vlade na ostvarenju ustavom zagarantovanih prava na slobodu veroispovesti i ispoljavanja vere i religijskih uverenja.

Navodi se da je CPC spremna da zaključi Ugovor i u cilju osiguranja uslova za neometano i puno delovanje te Crkve i njenog sveštenstva i očuvanja tradicije, kulturne baštine i istorijskog nasleđa CPC i verujućih pravoslavnih Crnogoraca.

"Izražavam spremnost i pozivam Vas da Vlada Crne Gore i CPC zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa", poručio je Mihailo u pismu Abazoviću.

Mihailo je naveo da je uveren da će zaključenjem tog ugovora država Crna Gora i CPC, svaka u okviru svojih nadležnosti i delovanja, a poštujući međunarodno priznata načela o odvojenosti verskih zajednica od države i slobodi vere i nacionalnog opredeljenja, međusobno dodatno uspešno sarađivati.

Mihailo je istakao da je uveren da će država i CPC uspešno sarađivati u cilju punog ostvarenja prava na slobodu veroispovesti i ostvarivanja uslova za unapređenje verskih prava, vršenja verskih obreda i ukupnog delovanja Crkve, njenog sveštenstva i verujućeg naroda crnogorskog.

"Te u veri da u Vama imamo prijatelja i saveznika koji će naći put i način da pomogne verujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i verska prava", naveo je Mihailo u pismu Abazoviću.