Mihajlović: Pahor je dobronameran, ali ne verujem da bi puno postigao kao posrednik

Novica Mihajlović
Izvor: Kosovo Online

Nema sumnje da je Borut Pahor dobronameran kada kaže da bi želeo da nasledi Miroslava Lajčaka na mestu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, kaže za Kosovo onlajn novinar slovenačkog "Dela" Novica Mihajlović, ali ocenjuje da je "zagonetka kako rešiti situaciju sa Kosovom puno veća i jača od svih bivših predsednika".

Mihajalović ističe da nema dileme oko namera Boruta Pahora i da mu je cilj da u regionu ostane mir.

"Sigurno mu je to cilj više nego nekome ko ne živi tako blizu regiona i ko nema tu vezanost za region. A sad, da li bi neko Pahorom mogao da bude zadovoljniji nego Lajčakom - ja ne verujem, zato što znamo svi da je ova zagonetka kako rešiti situaciju sa Kosovom puno veća i jača od svih bivših predsednika. Kad bi poslali bivšeg američkog predsednika, pitanje je koliko bi on mogao da postigne", ističe naš sagovornik.

Ukoliko dođe na mesto posrednika, Pahor će se kretati u okviru unapred zadatog okvira, smatra Mihajlović.

"Jedini okvir u kome bilo ko u toj ulozi može da se kreće - znači, što smo se dogovorili, to se poštuje, poštovanje nekih ljudskih prava, prava manjina, evropski put, to su milion puta izrečene rečenice i ja ne verujem da će tu doći do nekih promena", navodi.

Podseća da Pahorova želja da pomogne nije ništa novo i da je poznat njegov afinitet prema regionu.

"Sve ostalo - kolika bi mogla da bude podrška bitnih aktera, to je više-manje zagonetka, ali poznavajući dosadašnje događanje, nisam previše optimističan da su velike ambicije tu na mestu. Moja prva reakcija kad sam to čuo je bila 'pa šta mu to treba'. Nek se bavi nečim lakšim sad kad se povukao iz aktivne politike i moje lično mišljenje je da neće mnogo da postigne, al nadam se da grešim. Koliko bi moglo da bude konkurenata za tu poziciju zaista ne znam. Pahor nam je tu blizu, naš je i zato znamo, za druge ne znamo. S obzirom na to koliko je to težak posao, ne verujem da bi tu mogla da bude neka velika gužva", zaključuje Mihajlović.