Kokanović: Očekujem da će Pahor ostati dosledan u insistiranju na ZSO

Vladimir Kokanović
Izvor: Kosovo Online

Na mestu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka bi na leto mogao da zameni nekadašnji predsednik Slovenije Borut Pahor, a predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović ukazuje da srpskoj strani ne pogoduje to što Pahor dolazi iz stranke na čijem je čelu Tanja Fajon, dok s druge strane može biti od velike važnosti to što su za vreme njegovog mandata kao predsednika odnosi Srbije i Slovenije išli uzlaznom putanjom.

Kokanović za Kosovo onlajn ocenjuje da je interesantna formulacija u slovenačkom listu "Delo" da se Borut Pahor priprema da nasledi Miroslava Lajčaka, kao i poslednja informacija da je i premijer Slovenije javno podržao Pahora za to mesto i čak rekao da je u prethodnom periodu u nekoliko navrata razgovarao sa evropskim zvaničnicima da podrže njegovu eventualnu kandidaturu.

Za Pahora kaže da je čovek sa velikim političkim iskustvom i podseća da je bio i član Evropskog parlamenta, a da je 2008. godine, kada je Slovenija priznala nezavisnost Kosova, bio na mestu premijera.

Takođe, podseća i da je kasnije u dva mandata vršio dužnost predsednika.

"Itekako je upućen u odnose Evrope prema ovom pitanju, a to sada postaje goruće pitanje ne samo za Srbiju budući da je to jedno od naših najvažnijih nacionalnih pitanja, već i goruće pitanje za čitav region, a stiče se utisak i za Evropu. Okolnost koja srpskoj strani ne pogoduje jeste da Borut Pahor dolazi iz stranke čiji je lider još uvek, ne znamo da li će još dugo ostati, Tanja Fajon a potezi koje je vukla ta politička stranka više su pogodovali prištinskoj strani", navodi Kokanović.

S druge strane, kako dodaje, za vreme njegovog mandata na mestu predsednika Slovenije, odnosi Srbije i Slovenije su bili vrlo dobri i išli su uzlaznom putanjom.

Kako kaže Kokanović, na tom dobrom putu insistirao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nadam se da će i to imati pozitivan efekat na njegove odluke ako bude postavljen na to mesto", dodaje.

Kokanović navodi da će se pružiti i prilika da se vide rezultati rada Ambasade Srbije u Sloveniji.

"Srbija mora ozbiljno da nastavi da se bavi dobrom diplomatskom ofanzivom prema Sloveniji, što će sada podrazumevati svakako formiranje iskusnijeg diplomatskog konzularnog predstavništva Srbije u Sloveniji koje će imati zadatak da s jedne strane ostvari još bolje odnose sa Slovenijom u nadi da se čuje istina o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a s druge strane koja će imati zadatak da uključi predstavnike vrlo brojne dijaspore u Sloveniji, a i prema zvaničnim podacima Srbi u Sloveniji su najbrojnija etnička zajednica", kazao je.

Kokanović navodi da je Savez čiji je lider u proteklom periodu dosta radio na tom pitanju jer je poznato da je postojala namera Slovenije da se uključi u "kosovsko pitanje", pa su čak i svog izaslanika za to imenovali.

Iz tog razloga, kako dodaje, ne čudi odluka Slovenije da se po tom pitanju angažuje, ali govori i pozitivno o dijaspori, odnosno njenim težnjama da pomognu da dve države podignu nivo odnosa na još viši nivo.

Podsećajući da je Borut Pahor još u septembru 2022. godine rekao da je od tog trenutka najneophodnije da se ispoštuje upravo odredba Briselskog sporazuma u vezi formiranja Zajednice srpskih opština da bi uopšte moglo da se nastavi sa dijalogom, Kokanović kaže da smo svi svedoci da do toga nije došlo.

Ali, očekuje da će Pahor ostati dosledan toj izjavi koju je dao pre više od godinu dana.

"Smatram da to mora biti nešto što će uzeti primat u pregovorima, ali svakako neko ko je tu izaslanik EU jeste i garant tih pregovora. S jedne strane, Miroslav Lajčak je često imao običaj da kritikuje obe strane, odnosno da obema stranama ukazuje da moraju da poštuju sve norme iz gotovo svih pravnih akata koje se tiču ove problematike, ali gotovo da ničim nije doprineo da prištinska strana ispoštuje jednu normu koja je bila neophodna. Očekujemo od Boruta Pahora da će dati doprinos, odnosno da će njegov doprinos biti u skladu sa izjavom koju je dao u septembru 2022", kazao je.

Dodaje da će i predstavnici srpske dijaspore u Sloveniji dati snažan doprinos da izvrše jednu dozu diplomatskog pritiska kako bi se odnosi Srbije i Slovenije podigli na viši nivo, ali i s druge strane kako bi uticali na širu slovenačku javnost jer je, kako naglašava, veoma važno da oni saznaju istinu o stradanju srpskog naroda na Kosovu.

"Veoma je važno da se izvrši uticaj da šira slovenačka javnost uvidi da u 21. veku srpska strana insistira na miru i to ne da čuva samo mir u Srbiji. Ne čuva se mir samo u Srbiji, već gotovo u čitavoj Evropi", zaključio je Kokanović.