Mijačić: Otimanje crkve u Gornjim Vinarcima ludilo Kurtijeve vlade na koje i papa Franja mora da reaguje

Beograd_231102_Dragiša Mijačić 04
Izvor: Kosovo Online

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je da je proglašavanje pravoslavne crkve u Južnoj Mitrovici za katoličku od strane Ministarstva kulture u Prištini jedna od najbizarnijih akcija kosovskih vlasti koja ugrožava mogućnost bilo kakvog dijaloga.

Mijačić je na društvenoj mreži "X" podsetio da je kosovska vlada na Badnje veče nezakonito oduzela pravoslavnu crkvu u selu Gornje Vinarce kod Mitrovice, sa namerom da je preda Rimokatoličkoj crkvi.

"Papa Franja treba da zna za ovaj čin i da reaguje adekvatno i na vreme. Na osnovu Ahtisarijevog plana koji je uključen u Ustav Kosova i koji Vlada Kosova nije u potpunosti prihvatila, Vlada Kosova 'garantuje da će pokretna i nepokretna imovina Srpske pravoslavne crkve biti neprikosnovena i da neće biti predmet eksproprijacije'", napisao je on.

Nada se da će papa reagovati na, kako je naveo, "ludilo Kurtijeve vlade".

"Pretvaranje pravoslavne crkve u katoličku tokom božićnih praznika jedna je od najbizarnijih akcija Kurtijeve vlade, koja ugrožava mogućnost bilo kakvog međunacionalnog dijaloga“, napisao je Mijačić.

On je čestitao Božić engleskoj, američkoj, francuskoj i nemačkoj ambasadi na Kosovu, francuskom ambasadoru Olivijeu Gerou, izvestiocu za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dori Bakojani, Euleksu, Kforu, izvestiocu Evropskog parlamenta za Kosovo Violi fon Kramon, predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepz Borelju - uz poruku da uživaju u praznicima i razmišljaju o tome šta se dešava sa Srbima sa severa Kosova pod njihovim nadzorom.

On je, za "božićni poklon" svima koji tvrde da su crkva u selu Gornje Vinarce, kao i druge pravoslavne crkve na Kosovu pripadale albanskim katolicima, kao "besplatnu lekciju", ukazao da pravoslavna i katolička crkva imaju različite orijentacije, tako da su drugačije građene i drugačije izgledaju.

"Osim toga, kosovski ustav i zakoni garantuju vlasništvo nad tim crkvama Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kurtijeva vlada je ponovo prekršila sopstvene zakone, učinila nešto što je neprihvatljivo u savremenom svetu. Njegovi postupci neće doneti ništa osim nevolje", zaključio je Mijačić.